Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi ile Moritanya’nın Arafat Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile Arafat Belediye Başkanı El Hassane Ould Mohamed arasında imzalanan protokol imza töreninde eski Moritanya Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya da katıldı.

Selçuklu Belediyesi ile Moritanya’nın Arafat kenti arasında işbirliğini geliştirmek, belediyeler arasındaki bağı güçlendirmek, karşılıklı deneyim alışverişinde, ortak faaliyetlerde bulunmak, iki şehir arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve desteklemek üzere dostluk bağlarının ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla kardeş şehir protokolü imzalandı. Kardeş şehir protokolü imzalamak için Konya’ya gelen Moritanya heyeti ilk olarak Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı makamında ziyaret etti. Konuk belediye başkanına Konya ve Selçuklu hakkında bilgiler veren Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Selçuklu’ya hoş geldiniz. İnşallah burada yeni bir başlangıcın ilk imzasını atacağız. Coğrafya olarak bize uzak ama gönül olarak yakın olduğumuz bir şehirle ilişki kurmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu ziyaretin hem kardeşliğimizin başlamasına, hem de heyetin Konya’yı ve Türkiye’yi tanımasına vesile olmasını temenni ediyorum. Türkiye’de oluşan belediyecilik tecrübesini aktarmak ve personel eğitimi konusunda gayret göstermek istiyoruz” dedi.

Arafat Belediyesi’nin 2001 yılında kurulan yeni bir belediye olduğunu söyleyen Arafat Belediye Başkanı El Hassane Ould Mohamed ise, “Davetinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Arafat halkının sizlere selamını getirdik. Hz. Mevlana’nın şehrinde olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Umarım ki bu başlangıç hayırlara vesile olur. Başkent Nuakşot’un 9 tane ilçesi var bunlardan biri de Arafat. Nuakşot’un en büyük belediyelerinden biri” dedi.

SELÇUKLU’DA TEKNİK İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Selçuklu Belediyesi hizmet binası ve sosyal tesislerde incelemelerde bulunan konuk heyet, belediye çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Heyet daha sonra Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan Kelebekler Vadisi, Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi, Uluslararası Spor Salonu, Yenikent Spor Salonu, Yazır Tenis Kortu başta olmak üzere mahalle konakları, kütüphaneler, kapalı pazar yeri ve diğer tesislerde teknik incelemelerde bulundu.

İKİ BELEDİYE ARASINDA KARDEŞLİK PROTOKOLÜ İMZALANDI

Ziyaretin ikinci gününde Moritanya Eski Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya’nın katılımlarıyla kardeş şehir protokolü imzalandı. Selçuklu Belediyesi ile Moritanya’nın Arafat Belediyesi arasında imzalanan kardeş şehir protokolü imza töreninde bir Konyalı olarak bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, “3 yıldan fazla görev yaptığım Moritanya’dan daha önce bir belediye başkanımız başka bir büyükşehire bağlı ilçe belediyemizle kardeş şehir olmuştu. Sayın Belediye Başkanımız benim teklifimi kırmayarak yine Nuakşot Büyükşehire bağlı bir belediyenin de kardeş belediye olmasına rıza gösterdiler. Dolayısıyla benim Moritanya ile başlayan gönül bağımı Konya’ya taşımama vesile oldular. Kendilerine bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu işbirliği protokolünün her iki ülkeye, her iki belediyeye ortak hizmetlere ve ortak dayanışma projelerine vesile olmasını canı gönülden diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“BİLGİ BİRİKİMİ VE TECRÜBELERİMİZİ KARDEŞ BELEDİYEMİZE AKTARACAĞIZ”

Kardeş şehir protokolünün hayırlı olması temennisinde bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, “Sayın Büyükelçimiz Moritanya’da Büyükelçilik yaparken yaptığımız istişarelerle

oradan bir kardeş şehir ilişkisinin başlangıcını yapmıştık. Bugün hassaten bu törende bizleri yalnız bırakmadıkları için kendisine teşekkür ediyorum. İnşallah bilgi birikimimizi kardeş belediyemize aktarmak için her türlü çalışmayı ve gayreti göstereceğiz. Büyükelçimiz orada iken

ziyaret etmek istiyorduk ama inşallah en kısa sürede Moritanya’ya gelerek kardeşliği pekiştiririz. Türkiye’de olan örnekler Moritanya’da sergilenir. Orada ki kardeşlerimizin de belediyemize katkıları olacağını düşünüyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Arafat Belediye Başkanı El Hassane Ould Mohamed , ‘’Moritanya, başkent Nuakşot ve Arafat halkı adına Büyükelçimiz Musa Kulaklıkaya ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ediyorum. Konya’da, Selçuklu Medeniyetinin topraklarında olmaktan çok mutluyuz. Büyükelçilik tarafından Moritanya için daha önce yapılan projeler çok faydalı oldu. Bundan dolayı hem Büyükelçimiz, hem de Türkiye Büyükelçisine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Moritanya halkının burada imzalanacak kardeşlik protokolünden büyük beklentileri var. Selçuklu Medeniyetini, Moritanya’daki eğitimciler, tarihçiler elbette biliyorlar, protokol sonrası yapılacak faaliyetlerle Arafat halkı da Selçuklu Medeniyetini tanıyacak” dedi.

İki belediye arasında İmzalanan kardeş şehir protokolünün ardından Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuk Arafat Belediye Başkanı El Hassane Ould Mohamed’e İnce Minareli Medrese figürü hediye etti. Arafat Belediye Başkanı El Hassane Ould Mohamed de, Büyükelçi Kulaklıkaya ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a Türk ve Moritanya bayraklarının birlikte yer aldığı tablo hediye etti.