Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Spor Bilimleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 13. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi başladı.

Kongrede spor biliminin diğer bilimlerle olan ilişkisi, spor biliminde ortaya çıkan yenilikler, federasyonların alan ve bilim insanları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yapılması gerekenler, toplumda spor kültürünün oluşması ve gelişmesi için yapılacaklar, alanda ortaya konulan yeni gelişmeler ve spor ürünleri konular ele alınacak.

Açılışı Konya Rixos Hotel’de gerçekleşen kongreye, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Bilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Gıyaseddin Demirhan, Kongre Başkanı Doç. Dr. Hasan Akkuş, BESYO Müdürü Prof. Dr. Nizamettin Çiftçi, yurtiçi ve yurtdışından öğretim üyeleri, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

“SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ OLACAĞIZ”

Kongrenin açılışında konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Selçuk Üniversitesi akademisyenleri, idari çalışanları ve öğrencileriyle yaklaşık 80 bin kişilik çok büyük bir ailedir. Selçuk Üniversitesi, araştırma ve topluma hizmet alanında önemli bir değerdir. Çeşitli alanlarda Anadolu’da öncü üniversite olmamız da bunu göstermektedir. Öncelikle Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun üniversitemizin 22’nci fakültesi olarak yaptığımız başvurunun YÖK’ten geçtiğini ve Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu belirtmek isterim. Selçuk Üniversitesi olarak öğrencilerimizin her alanda ortaya koydukları sportif faaliyetlerini destekliyoruz. Bir spor fizyoloğu olduğum için bu alan benim için son derece önemlidir. Bu kongrede ortaya konulacak bilimsel çalışmaların ülkemiz ve dünya sporunun geleceği için olumlu sonuçlara yol açacağına inanıyorum. Bu kongreye emek ve destek veren katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Konferansın açılışında konuşan ve ülkemizde sporla ilgili sorunlara değinen Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, “Spor bilimleri diğer bilimlerle yeteri kadar çalışmadığından dolayı ortaya iyi sonuçlar çıkarılamıyor. Bu sorunların giderilmesi bütün bilimler için gereklidir. Sorunlar giderildiği takdirde ortaya daha güzel sonuçlar çıkarılacağından eminim. Ülkemizde spora verilen önem son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Yapılan etkinlikler ve projelerle, toplumun sporu vazgeçilmez bir parçası olarak görmesi için çalışıyoruz. Gerçekleştirilen bu kongrede ülkemiz açısından çok önemli konulara değinileceğini düşünüyor ve katılımcılara katkılarından teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“SPOR BİLİMLERİ KONUŞULACAK”

Kongrenin açılışında söz alan Kongre Başkanı Doç. Dr. Hasan Akkuş, “3 gün boyunca spor alanındaki yeni gelişmeleri ve eksik olan yönleri konuşup tartışacağımız kongrede katılımcılarımızla sporun toplum hayatına daha iyi nasıl adapte olabileceğini de konuşacağız. Öncelikle Avrupa ülkeleri içinde spora en çok desteği veren ülkemizdir. Benim gördüğüm en büyük eksiklik ve başarının önündeki engel federasyonlar ile toplum ve bilim insanları arasında kopukluk olmasıdır. Bunları gidermek için çeşitli projeler yürütüyoruz ve sonuçlarının olumlu olduğunu gözlemliyoruz. Bu kongrelerin uygulama ile bilim arasındaki kopukluğu gidereceğine inanıyorum. Yurtiçi ve yurtdışından katılan akademisyenlere ve kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, kongreye olan katılımları ve desteklerinden dolayı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’a plaket takdim etti. Daha sonra oturum ve panellere geçildi. 7-9 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek olan oturum ve panellerde yurtiçi ve yurtdışından alanının uzmanı olan akademisyenler tarafından spor biliminin sosyoloji, psikoloji, mühendislik, fizyoloji, vb. alanlarla olan ilişkileri, ortaya konan yeni metotlar ve ürünler, spor bilimi alanında yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verilecek.