Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” kapsamında Hukuk Fakültesi ile ortaklaşa düzenlenen ‘Mevlana ve Mevlevilik Konferansları’na Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Ergin Ergül konuşmacı olarak katıldı.

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürü Ömer Serdar Atabey, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı, Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“HZ. MEVLANA DİYARININ EKMEĞİNİ YİYEN BURADAN AYRILAMAZ”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, “Konya’da yaşamak, özellikle de Konya’da eğitim almak bambaşka bir ayrıcalıktır. Gerçekten de Hz. Mevlana diyarı olan Konya’nın ekmeğini yiyen birisi burayla bağını koparamaz. Zamanımızı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ama ne yazık ki bizler bu zamanımızı iyi değerlendiremiyoruz. Ama şu an burada bulunanlar bu zamanı çok güzel değerlendiriyorlar” dedi.

“TOPLUMSAL SORUNLARA ONUN ÖĞRETİLERİYLE ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLİRİZ”

‘İnsan Hakları ve Hz. Mevlana’ konulu konferansında Dr. Ergin Ergül, “Hz. Mevlana’nın hukukçu kişiliği de var ama bu çok bilinmiyor. Hz. Mevlana’nın insan hakları ve hukuk alanındaki görüşleri genç hukukçularla çok güzel bir duygu. Sadece yaşadığı çağda değil günümüzde de önemli olduğundan evrenseldir diyebiliriz. Günümüz hukuk terimlerinin Mevlana’da mutlaka bir karşılığı vardır. Hem de içinin tam doldurulabileceği, günümüz hukuk sorunlarına çözüm sunan bir karşılık. Toplumsal sorunlara Mevlana’nın öğretileriyle çözümler üretebiliriz. İnsanlık geliştikçe mesajı daha çok kişiye daha çok dile ulaşıyor. Onun paha biçilemez hazinesinden faydalanmak, öğretilerini insanlığın hizmetine sunmak gibi bir borcumuz var” diye konuştu.

“DİKTATÖRLER MEVLANA’YI OKUYUP ANLAYABİLSELERDİ DİKTATÖR OLMAZLARDI”

Tüm zamanların en büyük ve dünyaya ilham kaynağı olmayı sürdürecek çok yönlü bilgelerden biri olan Hz. Mevlana, çağımızda bir köye dönüşen dünyamızın dört bir köşesinde değişik millet, dil ve kültürlerden sayısız ruhu fethetmeye devam etmektedir. İnsanlık onuru, özgürlük ve sosyal adalet onun düşünce dünyasının merkezinde yer alır. Yaşadığı dönemde hiçbir ayrım gözetmeksizin insanların haklarını savunmuştur. Eğer diktatörler Mevlana’yı okuyup anlayabilselerdi diktatör olmazlardı” ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından günün anısına Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı, günün anısına Dr. Ergin Ergül’e plaket ve enstitünün hazırladığı eserleri ve Hukuk Fakültesi akademik dergilerini takdim etti.