Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline dönüştürülen Sille Şapeli Zaman Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Tarihi Kentler Birliği, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” kapsamında “Süreklilik Ödülü” aldı.

Ulusal düzeyde birçok projesi ödül alan Selçuklu Belediyesi, bunlara bir yenisini daha ekledi. Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen, 30 belediyenin 18 proje ve 32 uygulama ile katıldığı “Tarihi Kentler Birliği, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” ödülleri kapsamında Selçuklu Belediyesi, Sille Şapeli ve Zaman Müzesi ile “Süreklilik Ödülüne” layık görüldü. Antalya’da YAPEX Fuarında düzenlenen ödül töreninde Selçuklu Belediyesi’nin ödülünü Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın elinden aldı. Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ve üye belediyeler arasında, kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada başarılı olan ve ödülle layık görülen çalışmalar, mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu tarafından belirleniyor.

"KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMA ADINA ÖNEMLİ İŞLER YAPIYORUZ"

Tarihi Kentler Birliği jüri seçici kurulu tarafından ödül töreni öncesi yapılan açıklamada, “Selçuklu Belediyesi’nin bu güne kadar kazandığı çeşitli Tarihi Kentler Birliği uygulama ödüllerinin ardından 2003 yılından bu yana Sille’nin çok dinli ve çok kültürlü yapısı doğrultusunda sürdürdüğü çalışmalar çerçevesinde bir Müslüman mezarlığı içinde yer alan erken Hıristiyanlık dönemi dini yapısını hayata döndürerek, insan-zaman-mekan ilişkisine dikkat çekecek şekilde Zaman Müzesi olarak işlevlendiren çalışmaları doğrultusunda süreklilik ödülüne uygun görüldüğü ifade edildi.

Ödül töreni sonrası yaptığı açıklamada, Selçuklu Belediyesi’nin Sille’de yürüttüğü restorasyon çalışmalarının Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüllendirilmesinin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Tarihi Kentler Birliği tarafından Anadolu’yu bir Türk yurdu haline getiren Selçuklu Medeniyeti’nin ismini taşıyan bir belediye olarak kültürel mirasımıza sahip çıkma adına önemli işler yapıyoruz. Uzun yıllardır yaptığımız bu hizmetler neticesinde Tarihi Kentler Birliği tarafından da “Süreklilik Ödülü” aldık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Böylece özellikle Sille’de yapılan restorasyonların da Tarihi Kentler Birliği tarafından da ödüllendirilmesi ortaya çıkan başarının bir neticesidir” dedi.

GEÇMİŞİ GÜNÜMÜZE TAŞIYAN SİLLE ŞAPEL “ZAMAN MÜZESİ”

Sille turizminin geliştirilmesi, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılması kapsamında Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Sille Şapeli’nde kurulan Türkiye’nin ilk Zaman Müzesi’nde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait “zaman” ile ilgili birçok nadide eser sergileniyor. Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma- baskı takvimler yer alıyor. Ayrıca altın, gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumu’na ait illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği ve halen Konya Hacı Hasan Cami Şerifi kıble duvarında bulunan Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu gibi birçok kıymetli eser yer alıyor.