Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, su kültürü koşullarında kuraklığa ve tuzluluğa karşı dayanıklı bitki yetiştiriyor.

Hiç toprak kullanılmadan buğday, arpa, fasulye, kavun, karpuz, havuç, mısır, soya, domates gibi bitkileri hidroponik sistem kullanarak laboratuar ortamında besin takviyeli su içerisinde 3 hafta gibi kısa bir süre içinde yetiştirdiklerini belirten Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, “Doğal şartlarda 4-6 ay sürede, serada ise 3-4 ayda yetişen bir ürünü, led ışıklarla donatılmış hidroponik ortam olarak adlandırdığımız su kültürü koşullarında 3 hafta gibi kısa sürede yetişebiliyor. Kontrollü koşullarda çok kısa sürede yetişen, kuraklık ve tuzluluk gibi stres koşullarında test edilen bitkilerden elde edilen veriler ıslah çalışmaları için bilimsel alt yapı oluşturabilir” dedi.

GÜNEŞTEN ALACAĞI BESİNİ LED IŞIKLARINDAN ELDE EDİYOR

2007 yılından itibaren çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Hamurcu, “Çalışmalarımızı Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü bünyesindeki kontrollü koşullarda ve istenilen şartların sağlandığı hidroponik ortamda laboratuar şartlarında yapıyoruz. Bitkileri kuraklığa, tuzluluğa ve verimini artırmaya yönelik yaptığımız araştırmalar çerçevesinde bitki yetiştirme kabini içerisinde test ediyoruz. Yaptığımız bu işlemlerde, bitkilere gün ışığı yerine yapay ışık kaynağı kullanıyoruz ve bu ışık kaynağını led ışıklandırma sistemiyle sağlıyoruz. Bitkinin istediği ışığı istediği renkte verdiğimiz bu ortama, Türkiye’de bir ilk diyebiliriz” şeklinde konuştu. .

BİTKİLER 3 HAFTA DA YETİŞTİRİLİYOR

Bitkiyi yerinden hiç oynatmadan su kültürü şartlarında büyüttüklerini vurgulayan Doç. Dr. Hamurcu, “Bitkinin ihtiyacı olan besin solisyonlunun hazırlanması, solüsyonun değiştirilmesi ve istenilen koşulların sağlanması tamamen otomatik olarak yapılıyor. Bu yöntemle buğday, arpa, fasulye, kavun, karpuz, havuç, mısır, soya ve domates yetiştirmeyi başardık. Yetiştirme işlemi tamamen otomatik sistemlerin olduğu bu ortamda yaklaşık 3 hafta gibi çok kısa bir sürede tamamlanıyor. Laboratuar ortamında aynı yöntemlerle Konya ve çevresinde yetişmeyen farklı bitkiler üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.