Ziraat Bankası İç Anadolu Bölge Koordinatörü Mustafa Hamurcu Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli’yi ziyaret ederek tarımsal ticaretin arttırılmasına yönelik görüş alış-verişinde bulundu.

Hamurcu, Konya Ticaret Borsası’nın 300 bin tonluk lisanslı depoculuk, Elektronik Satış Salonu ve Borsa Konya Elektronik Platformu’nun son derece etkileyici yatırım ve hizmetler olduğunu, bu hizmetlerin ülkemiz tarımsal ticaretinin ulusal ve uluslararası alanda etkili olması açısından önemli katkılar yapacağını ifade etti. Ziraat Bankası olarak tarımın ve tarımsal ticaretin yoğun olduğu bölgede daha aktif bir rol almayı hedeflediklerini belirten Hamurcu, bu açıdan tarım paydaşlarıyla daha sık görüşeceklerini belirtti.

Tarıma yönelik desteklemelerde işlerin daha hızlı ve ekonomik olarak çözülmesinin önemine işaret eden KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli de, özellikle tarımsal ticarette bir değişim ve dönüşümün sembolü olan ve yatırım maliyeti yüksek olan lisanslı depoculuk alanında desteklemelerin stratejik olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Kaleli, “Ülkemizde tarım ürünlerinin hasadı 1-2 ay gibi kısa sürede gerçekleşirken, tüketim yıl boyunca sürmektedir. Sağlıklı bir depolama, üreticinin malını istediği zamanda satabilmesi, tüccarın ve sanayicinin istediği kalite ve miktarda ürüne ulaşabilmesi ve tüm bu işlemlerin kayıt altına alınmasıyla, gıda da izlenebilirlikle birlikte üretici, devlet, sanayici, tüccar ve en nihayetinde tüketici karlı çıkacaktır. Yani herkesin yararına olan lisanslı depoculuk geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Yatırım maliyeti yüksek olan lisanslı depoculuk özel olarak teşvik edilmelidir. Stratejik bir yatırım olarak ele alınacak lisanslı depoculuk tarımsal ticaretimizi de geliştirecektir. Bunun yanı sıra daha önce hayvancılık alanında da uygulanan uzun vadeli ve faizsiz kredi imkanlarının bu alanda da uygulanması gerekmektedir. Lisanslı depoculuk alanında yatırım yapmak isteyen özel sektörü heyecanlandıracaktır” dedi.