ESKİŞEHİR (AA) - Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının seslendirdiği, "Çanakkale 100. Yıl Şiir Albümü", Eskişehir'de tanıtıldı.

Türk Dünyası Vakfı'nın öncülüğünde, yapımcılığını İstanbul Sineması'nın, format ve prodüktörlüğünü Benjamin Kaya'nın üstlendiği, proje danışmanlığını ise Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Çanakkale İl Müdürü Murat Dereli'nin yürüttüğü, besteleri ve sanat yönetmenliği Sevgi Keskin imzası taşıyan albümde, Çanakkale hakkında yazılmış efsanevi şiirlerin yanı sıra ölümsüz kahramanların siperlerde yazdığı mektuplardan birkaçı yer alıyor. 

Türk Dünyası Vakfı'nın mütevelli heyetinde yer alan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, Türk milleti için tarihi bir dönüm noktası olan Çanakkale Savaşları'nın milli bir şuurla iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

Tarihin tekerrür etmemesi için tarihin tefekkür edilmesi gerektiğini vurgulayan Tuna, "Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında bu zaferin kahramanlarını yani Asım'ın neslini yad ederken bu zaferi geleceğe taşımak için Asım'ın nesli gibi nesiller yetiştirmek, yegane gençlik idealimiz olmalıdır. Çanakkale'de destan yazan Asım'ın nesli, gençlerimizin rol modeli olmalıdır. Sevdalı Türkiye olarak mazimize, tarihimize, derin bir hürmet duygusuyla meydana getirdiğimiz ve 80 kişilik bir ekibin yüreklerini ortaya koyduğu bu albüm çalışmamızda emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Albümün  format ve prodüktörlüğünü üstlenen Benjamin Kaya da her şiirin ruhuna göre özel besteler yapıldığını anlatarak, "Albümü dinlediğiniz zaman Çanakkale ruhunu derin duygularla yeniden yaşayacaksınız" dedi.

Konuşmaların ardından Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka ile sanatçılar Orhan Kılıç, Ahmet Yenilmez, Gökhan Alkan, Uğur Arslan, Volkan Keskin ve Sevgi Keskin albümdeki şiir ve asker mektuplarını, Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendirdi.

Etkinlikte, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Çanakkale İl Müdürü Murat Dereli, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'ya Çanakkale'deki şehitliklerden getirilen toprağı hediye etti.

Prodüktör Kaya ise Vali Tuna'ya plaket verdi.