KAYSERİ - Kayseri'de ikincisi düzenlenen Uluslararası Kültepe Toplantısı başladı.

Toplantı, farklı ülkelerden 100'e yakın bilim adamının katılımıyla Anadolu Selçuklu Müzesi'nde düzenlendi.

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırma Dairesi Başkanı Melik Ayaz, 2. Uluslararası Kültepe Toplantısı'nın uluslararası boyutta bir program olduğunu belirtti.

Kayseri'de bulunan Kültepe Ören Yeri'ndeki kazıların yaklaşık 70 yıldır devam ettiğini hatırlatan Ayaz, şunları kaydetti:

"6 bin yıllık insanlık ve kültür medeniyetini bağrında barındıran Kayseri, bugün tescillenmiş bin 500'den fazla taşınmaz kültür ve tabiat varlığıyla Anadolu'muzun en önemli tarihi kentlerinden birisidir. Kültepe kazıları Bakanlığımızın kazı tarihi açısından en önemli kazılardan birisidir. 1948 yılında başlayan ve halen devam eden bu kazıların sadece Türkiye arkeolojisi değil, dünya arkeolojisi açısından çok önemli bir noktada olduğunu belirtmek isterim. Bu toplantının Kayseri'de gerçekleştiriliyor olması büyük önem kazanmaktadır."

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de Kültepe kazılarının çok önemli bilgileri gün ışığına çıkardığını belirterek, kazılara desteklerinin devam edeceğini kaydetti.

Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve yerli ve yabancı 100'e yakın akademisyenle diğer davetliler katıldı.

Toplantı, 30 Temmuz'da sona erecek.