Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen "Uluslararası Ayvalık Film Festivali" bu yıl 3. kez sinemaseverlerle buluşuyor.

Ayvalık Sanat Derneği bünyesindeki Sanat Fabrikası’nda 23-26 Ekim tarihleri arasında 25 ülkeden 85 film gösterilecek. 4 gün sürecek gösterimler ücretsiz olacak. Tertip komitesi üyeleri Turgut Baygın, Erkan Cılak ve Nail Pehlivan, yaptıkları basın toplantısında, festivalde uzun ve kısa metrajlı filmlerin yer alacağını belirtti. Erkan Cılak, Türkiye dışından da izleyiciler olacağını vurgulayarak, “O izleyiciler zaten hemen hemen her festivalde bulunuyor. Bizim maksadımız bu filmleri Ayvalık halkına izletebilmek" dedi.

Festivallerde gösterime giren filmlere kolay kolay ulaşabilmenin mümkün olmadığının altını çizen Cılak, uzun metrajlı bir filmin Ayvalık’ta çekildiğini kaydederek, “Bu filmin ismi ‘Daire’. Bu film ödül aldı. Hatta bu filmin bazı sahneleri de Ayvalık Sanat Fabrikası’nda çekildi. Bizim gayemiz halkın mutlaka bu organizasyondan istifa edebilmesini sağlamaktır. Festivale katılanlara Ayvalık’ımızın zeytin yağlı yemeklerini ikram ediyoruz. Ayrıca zeytin ve zeytin yağı hediye ediyoruz" diye konuştu.

Turgut Baygın ise, festivalde ilçenin yerli halkını ilgilendiren mübadeleyi anlatan bir filmin de gösterileceğini söyledi. Baygın, bu yılki film festivalinde Soma’da yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden 301 işçinin anısını yaşatacaklarını bildirdi.

BU YILKİ FESTİVALDEN TEK SORUMLU TERTİP KOMİTESİ OLACAK

Bu yılki film festivalinin ana sponsorunun Ayvalık Belediyesi olacağını söyleyen yönetmen Nail Pehlivan, “Bu yıl festivali herhangi bir dernek ya da kurum değil, Erkan Cılak, Turgut Baygın ve benim de bulunduğum 3 kişilik tertip komitesi düzenlemektedir. Sadece sponsorlarımız ve festivalin düzenlendiği bir mekan var. Bunun başlangıcı böyle değildi, ama biz yola bu şekilde devam ediyoruz. Hedefimiz, kısa adı AYIFF olan Uluslar arası Filme Festivali’nin kendine özgü yapılanmasını sağlayabilmektir” diye konuştu.