İzmir’in Çeşme ilçesinde, bu yıl 3. kez düzenlenen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliğini, renkli yarışmalarla sona erdi.

Çeşme ilçesinde, Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliğinin ikinci gün etkinlikleri, Çeşme Çarşısında gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşüne, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Belediye Meclis Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakkı Kocakara, Ovacık mahallesi muhtarı Mehmet Koç, vatandaşlar ve Sakız Koyunu üreticileri katıldı.

Kortej yürüyüşünün ardından Ovacık Mahallesinde ikinci gün etkinlikleri başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, çok şanslı bir coğrafyada yaşadıklarının altını çizerek, "Her köşesinde değer, her köşesinde kültür, her köşesinde kaliteli yaşam sağlayan bir coğrafyada yaşıyoruz. Çeşme merkezinden on dakika içerisinde Ovacık’a geldiğinizde, bu bereketli topraklarda, tarımın her çeşidini, sebzenin, meyvenin her çeşidini görebiliyoruz; ayrıca yöremize özgü bir değer olan Sakız Koyunu ve Sakız Koçları da, Çeşmemize ayrı bir değer katmaktadır. Sadece Sakız ırkının kaybolmasını önlemek değil, çocuklarımızın bu güzel hayvanları görmesi bile, onlara hayvan sevgisinin aşılanması bile, bu etkinliğin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" dedi.

Sakız Belediyesi Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis, ikinci gün etkinliğinde de bir konuşma yaparak, "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bizi etkinliğinize davet ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle eski dostlarımızla bir araya geldiğimiz için mutluyuz. Bu tür etkinlikler çok önemli. Yerel ekonomiye de katkı sağlıyor. Genç üreticilerin kendi topraklarında üretim yapmaları, kendi köylerinde yaşamalarına da katkı sağlıyor. Sakız adası Belediye Başkanı adına tüm Çeşmelilere teşekkür ediyor ve sizleri Sakız Adasına bekliyoruz" diyerek davetlerini yineledi.

"Sakız Koyunu ırkını koruyunuz"

Sakız Adası Koyun Üreticileri Birliği Başkanı ?Sakız Adası Koyun Üreticileri Birliği Başkanı Giannis Georgoulis de, Çeşme’de genç hayvan üreticilerini görmekten duyduğu memnuniyetini vurgulayarak, "Ne yazık ki, Yunanlı gençler, yavaş yavaş hayvan üreticiliğini terk ediyorlar. Bu durum çok üzücü. Bir hayvan üreticisi ve bir çoban olarak sizlerden bir ricam var; Sakız Koyunu ırkını koruyunuz. Çünkü maalesef Sakız adasında Sakız Koyunu ırkı tükendi. Bir üzücü yön de Sakız Koyunu ırkının başka ırklarla karıştırılması. Saf Sakız Koyunu ırkı mutlaka korunmalı" dedi.

Sakız Koyunu üreticisi Hasan Saatli, İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı ve İzmir Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cemil Çumak ve Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı da etkinlikte birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından, heyecanla beklenen Sakız Koyunu Yarışmasına geçildi. İkinci gün etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen Sakız Koyunu Yarışmasının jüri üyeliklerini, Çeşme İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Cüneyt Noyan, Ege Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Funda Erdoğan Ataç, Uludağ Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Hakan Üstüner, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ve Sakız Koyunu üreticileri Salih Seymen, Halil Girgin ve Mehmet Begöz yaptı.

32 hayvan üreticisinin 38 dişi toklu, 24 erkek toklu, 37 Sakız Koyunu ve 16 Sakız Koçu ile katıldığı yarışma, oldukça heyecanlı geçerken, renkli görüntülere de sahne oldu. Sahneye yeni doğurduğu beş yavrusuyla çıkan Sakız Koyunu oldukça ilgi çekti. Jüri üyelerinin oldukça zorlandığı yarışma sonucunda, geçen yıl da kazandığı ödüllerle dikkatleri çeken hayvan üreticisi İbrahim Özcan, altı ödül birden kazandı. İbrahim Özcan, Sakız Dişi Toklu kategorisinde üçüncü, Sakız Erkek Toklu kategorisinde birinci, Sakız Koyunu kategorisinde hem birinci hem de üçüncü, Sakız Koçu kategorisinde de birinci ve ikinciliği kazanarak büyük başarı gösterdi.

Ovacıklıların Ovacık Zeybeği ve Karaburun Zeybeği oynadığı etkinlikte, Sarı Zeybek Halk Oyunları ekibi ile Sakız adasından gelen halk oyunları ekibi de gösteriler sundu. Etkinlik, tavuklu pilav ve ayran ikramı ile sona erdi.