Hatay’ın Arsuz ilçesinde restorasyon çalışmaları nedeniyle yaklaşık iki yıldır kapalı olan 500 yıllık tarihi Mar Yuhanna Kilisesi’nde, çalışmaların sona ermesiyle ilk ayin düzenlendi.

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım’ın yönettiği ilk ayine Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum ile Samandağ Ortodoks Kilisesi Pederi Trifon Yumurta da eşlik etti.

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, 2015 yılının Aralık ayından bu yana sürdürülen restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte açılışı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yıldıran, tarihi kilisede birçok yerinde yenileme çalışmaları yaptıklarını ve çağdaş bir hizmet verebilecek şekilde restorasyonunun tamamlandığını belirtti.

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım ise ülkenin nadide köşesinde rahat ve huzur içerisinde yaşadıklarını, farklı inanışlara sahip insanlarla birlikte kardeşçe yaşamaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran’a emeklerinden dolayı teşekkür eden İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur da, “Bu yapının iki yıl gibi bir sürede tamamlanması bize uzun gelebilir ama böyle tarihi mekanların restorasyonu kolay olmuyor. Vakıflar Bölge Müdürümüzün büyük çabası oldu. Cemaatimiz adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. Biz bu ülkede huzur içerisinde, kardeşçe yaşayan bir toplumuz. Ülkemizde bu huzur ve mutluluğu yaşamaktan mutluyuz” dedi.

Tarihi kilisenin restore sonrasında yeniden burada olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan ise, “Çocukluğumuzdan beri geldiğimiz bu kilisemizde bu yeni nefesi almak bizleri çok onurlandırdı. Sevgili halkımızın da buraya vereceği değeri şimdiden görüyoruz. Rab hepinizi bereketlesin, tüm dualarınızı Rab kabul etsin, hep beraber nice güzel günler görelim” şeklinde konuştu.

Ayin sonunda pederler zeytin dalları ve su ile kiliseyi ve cemaat üyelerini kutsadı. Kutsamadan sonra ise Arsuz cemaati tarafından hazırlanan yöresel yemekler ayine katılanlara ikram edildi.

Yoğun bir katılımın olduğu ayine, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, CHP Milletvekili Selin Sayek Böke ve babası Prof. Dr. İskender Sayek, Mersin, Antakya, Samandağ, Altınözü kiliseleri vakıf yöneticileri de katıldı. Antakya Ortodoks Kilisesi korosu, İskenderun Ortodoks Kilisesi korusu ve Lübnan Balamand Üniversitesi’nde öğrenim gören Abdullah Papas ve Yusuf Papas da ayine katılanlar arasındaydı.