53. Kütüphaneler Haftası kapsamında “İnsan Her Yerde Okur” temalı kitap okuma şenliği, Anadolu Üniversitesi Merkez Kütüphane önünde gerçekleştirildi.

81 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen etkinliğe Anadolu Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Anadolu Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Daire Başkanı Güven Tunçel ve Anadolu Üniversite Merkez Kütüphane Koordinatörü Prof. Dr. Mesut Kurulgan katıldı.

53. Kütüphaneler Haftası kapsamında düzenlenen “İnsan Her Yerde Okur” temalı okuma şenliğinin açılış konuşmasını Anadolu Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Daire Başkanı Güven Tunçel yaptı. Tunçel, “Kitaplar, kütüphanelerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bizim kütüphanemiz de bu anlamda bir hayli zengin bir kütüphanedir. Bu yılki verilere baktığımızda kullanıcılarımızın kütüphanemizden 170 binin üzerinde kitap ödünç aldığını görüyoruz. Bu bizi oldukça memnun eden bir sonuç. 53. Kütüphaneler Haftası’nın tüm öğrencilerimize, kütüphane kullanıcılarımıza ve kütüphane personelimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Etkinliğe katılamayan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın Kütüphaneler Haftası’na ilişkin mesajı Anadolu Üniversitesi Merkez Kütüphane Koordinatörü Prof. Dr. Mesut Kurulgan tarafından okundu. Prof. Dr. Naci Gündoğan mesajında, “İnsanlık belleğinin kaydını tutan ve bu büyük hazineyi sadakatle muhafaza eden, ihtiyaç duyanlara kapılarını arayarak zenginliklerini cömertçe sergileyen kütüphaneler, birikimimizi muhafaza ettikleri gibi kültürümüzü zenginleştirecek yeni eserlerin yeşereceği zemini hazırlar. Anadolu Üniversitesi olarak her geçen gün geliştirdiğimiz kütüphanemizi 7 gün 24 saat açık tutarak bu konuda üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeye çalışıyoruz. Kitabın ve kütüphanelerin hayatımızda daha geniş bir yer tutmasını diliyor, Kütüphaneler Haftası’nı kutluyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’nin en önde gelen üniversite kütüphanesiyiz”

Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, 53. Kütüphaneler Haftası ile ilgili, “Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi olarak hem kitap sayımız hem de sahip olduğumuz kaynaklar açısından Türkiye’nin en önde gelen üniversite kütüphanesiyiz. Ben de bir araştırmacı olarak hem öğrenciliğim hem de akademik hayatım boyunca Anadolu Üniversitesi Kütüphanesinden çok yararlandım. Türkiye’deki tüm üniversiteler kütüphanemizden yararlanıyor. Bu yüzden Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi hem kendi üniversitemize ve şehrimize hem de tüm üniversitelere bu anlamda katkı sağlayan bir üniversitedir.” şeklinde konuştu. Günümüzde sosyal medya ve elektronik aygıt kullanımı ile birlikte kitap okuma alışkanlığının köreldiği bir süreç yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, “Kitap okumanın zaman ve mekân sınırlaması olmadan her ortamda gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum.” dedi.

Anadolu Üniversitesi Merkez Kütüphane Koordinatörü Prof. Dr. Mesut Kurulgan kitap okuma şenliği ile ilgili “Kitap okuma ve kütüphane kullanma alışkanlığını arttırmak ve farkındalık yaratmak için bu etkinliğin içinde yer almayı amaç edindik.” diye konuştu. Anadolu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi olarak toplam kalite yönetimi felsefesi doğrultusunda kullanıcı odaklı bir anlayış benimsediklerinin altını çizen Prof. Dr. Kurulgan, “Toplam kalite yönetiminin uygulanması için önemli oranda desteğe ihtiyaç vardır. Bu noktada başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan olmak üzere tüm ekibinin büyük desteğini alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yıl içinde en fazla ödünç kitap alanlara ödül

Ayrıca 53. Kütüphaneler Haftası kapsamında gerçekleştirilen okuma şenliğinde yıl içinde en çok ödünç alan öğrencilere ve idari personellere armağanlar verildi. Yıl içinde kütüphaneden kitap ödünç alan öğrenciler arasında 117 kitap ile Eğitim Fakültesi öğrencisi Ferit Kılıççı 1. olurken 113 kitap ile Fen Fakültesi öğrencisi Elsad Cukalı 2. ve 104 kitap ile Edebiyat Fakültesi öğrencisi Mustafa Batur 3. sırada yer aldı.

İdari personeller arasında ise en fazla kitap ödünç alan, 267 kitap ile Devlet Konservatuarı personeli Gülşen Yılmaz oldu. 2. sırada 175 kitap ile Eczacılık Fakültesi personeli Ayla Atman yer alırken Rektörlük Personel Daire Başkanlığı personeli Sara Sezer 154 kitap ile 3. oldu.

Armağanların verilmesinin ardından katılımcılar açık havada kitap okuyarak 53. Kütüphaneler Haftası’nın bu yılki teması olan “İnsan Her Yerde Okur” etkinliğini noktaladı.