NEW YORK (AA) - ABD'nin New York kentindeki Metropolitan Müzesi'nde (Met) gelecek ay açılacak Selçuklu sergisinin küratörleri arasında bulunan Deniz Beyazıt, serginin çok kapsamlı olduğunu belirtti.

Beyazıt, AA muhabirine, 27 Nisan'da "Saray ve Kozmoz: Selçukluların Yükselme Dönemi" (Court and Cosmos: The Great Age of the Seljuqs) adlı sergiyle ilgili bilgi verdi.

Met İslam Sanatları Bölümü'nde görev yapan ve müzenin ilk ve tek Türk küratörü olan Beyazıt, serginin Selçukluların yükselme dönemini kapsadığını ifade etti.

Sergiyle ilgili proje fikrinin 2012'de masaya konduğunu söyleyen Beyazıt, "Selçuklu konusunda dünyada bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi diyebiliriz. Sergide, İran ve Orta Asya'daki Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklular ile Suriye, Irak ve Cezire bölgesindeki Selçuklu beyliklerinin alanlarındaki eserler bulunuyor" diye konuştu.

Beyazıt, serginin, sanat, kültür ve ekonomi açısından Türkiye ve İran bölgesinde tarihteki en parlak dönemlerden birini temsil ettiğini belirterek eserlerin yaklaşık yüzde 30'nun sadece Anadolu'yu anlattığını kaydetti.

Sergi için ABD, Avrupa ve Ortadoğu'dan özel ve kamuya ait koleksiyonlardan eserler toplandı. 270 eserin yer alacağı serginin 27 Nisan'dan 24 Temmuz'a kadar açık kalacağını bildiren Beyazıt, açılışta 2 günlük akademik sempozyum ve etkinliklerin planlandığını söyledi.

Muhabir: Selçik Acar