Bilecik Belediyesi’nde görevli Arkeolog Umut Özdemir, kentin tarih sahnesinde birçok kavime, uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir coğrafyada olduğunu, Beşiktaş mahallesindeki sit alanındaki kaçak kazılar ve ortaya çıkan eserlerin çevreye yayılmış olmasının üzücü bir olay olduğunu belirtti.

Konu hakkında İHA muhabirine bilgi veren Arkeolog Umut Özdemir, tarih sahnesinde geçmiş dönemden bugünümüze kadar birçok medeniyetin Bilecik’in farklı noktalarında yaşadığını belirtti. Önemli bir noktanın da Agrilion kenti olduğunu ifade eden Özdemir, "Bilecik’in en eski tarihi milattan önce 3 binlere dayanıyor ve Bilecik için 5 bin senelik bir tarihten bahsediyoruz. En eski isimleri arasında da Agrilion ismi yer almaktadır. Ondan sonra Bizans döneminde Belekoma ismi kullanılmaktadır. Agrilion’un kelime anlamı olarak “Dorukların boğaz yeri” anlamına gelir. Görüldüğü gibi karşı yamacın bulunduğu yerler ve bu nokta önemli bir stratejik ve jeopolik bir konuma sahip olduğu için bu şekilde bir coğrafyadan da ismini almış olduğunu düşünebiliriz. Onun dışında yine bölgenin bulunduğu alanda sadece antik kent değil etrafında eski dönemde şehrin içerisinde yer alan Nekropol alanları da bulunmaktadır. Nekropol ise ölüler şehri anlamına gelir yani toplu şekilde eski dönemde vefat edip birçok insanın defnedildiği bir nokta olarak bilinmektedir. Agrilion da çok aslında Akropolden de gelebilir. Eski dönemde antik kentlerin bulunduğu alanlarda Akropol ve Nekropol gibi yerleşimler de vardır” dedi.

DETAYLI BİR ARAŞTIRMA YAPILMADI

Akropol’un kelime anlamı yukarıda bulunan şehir, en üste kurulan şehir anlamına geldiğini belirten Özdemir, “Nekropol ise, eski dönemde şehirle iç içe bulunan vefat eden insanların toplu bir şekilde gömüldüğü defnedildiği alan olarak bilinmektedir. Nekropol’un kelime anlamı ise ölüler şehri olarak da bilinmektedir. Tabi ki ondan öncede yine tarih kitaplarına Bilecik için yazılmış olan kaynaklara baktığım sırada Melançe gibi bazı isimlerle de karşılaşabiliriz. Tabii ki 5 bin senelik bir tarihten bahsettiğimiz için çok eski dönemden bugünümüze kadar da birçok sit alanı bulunmasına rağmen detaylı bir şekilde kazı araştırmaları yapılmadığı için de biz sadece isimlerinden haberdar oluyoruz" diye belirtti.

KAÇAK KAZILAR ÜZÜNTÜ VERİCİ

’Dorukların boğaz yeri’ anlamına gelen Agrilion antik kentin bulunduğu bu noktada detaylı bir şekilde kazı çalışması ve araştırması yapıldıktan sonra Bilecik’in tarihi çok eski dönemlere sağlam bir şekilde, kayıtlı bir şekilde yer alacağını ifade eden Arkeolog Umut Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"İnsanlarımızda bundan güzel bir şekilde haberdar olacaklardır, bilgi sahibi olacaklardır. Biz daha çok Bilecik Osmanlı İmparatorluğu’na ilk başkentlik yapmış bir şehir olarak bilmekteyiz. Hâlbuki Bizans dönemi ve de ondan önceki dönemlerde yaşamış olan medeniyetler hakkında daha çok bilgi sahibi olursak biz Bilecik’te daha çok turist ağırlamış olacağız. Bilecik’in adını Anadolu da ve Türkiye de daha geniş bir yelpazede duyurmuş olacağız. Yani bu noktalar gerçekten çok önemli. Antik kentlerin daha önceki dönemlerde yerleşim gördüğü yaşamış olduğu önemli noktaları görüyorsunuz. Farklı şekillerde burada kaçak kazılar yapılmış, tabii ki bunlar çok üzücü şeylerdir. Yani bunlar tarihe neşter vurulan noktalar olarak adlandırmaktayım ben bunları. Bunlar bizi üzüyor, ancak detaylı bir şekilde kazı çalışmaları ve araştırmaları yapıldıktan sonra burası çok güzel bir şekilde turizme kazandırılabilir.”