Karaman AK Parti İl Başkanı Kerim Dereli ve Karaman AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Akça, “Ahilik Haftası” nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Ahiliğin, sanatkarın yetiştirilme ve çalışma biçimine yönelik ilkelerin yüzyıllar öncesinden gelen anlayışı içinde yer alan ‘Gözü, Gönlü ve Kalbi Tok Olmak’ düşüncesiyle kurumsallaşmış bir meslek teşkilatı olduğunu söyleyen Karaman AK Parti İl Başkanı Kerim Dereli, “Esnaf, Ahilik öğretisi gereği iç denetim yolunu açık tutarak, kusurlu mal üretiminden kaçınırken, aynı zamanda tüketici haklarını koruyan, geleneksel bir kurumun ilkelerini yerine getirmektedir” dedi.

Ahilik teşkilatının, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında etkili rol oynadığını ifade eden dereli, ahiliğin esnaf ve sanatkarları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu'da birlik-beraberliğin ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük ettiğini belirtti. Dereli, “İnsana saygı ve sevgiyi işleyen, haksız rekabeti ortadan kaldıran sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, kaliteli üretimi benimseyen ve teşvik eden bir teşkilattır. Ahilik, yalnızca bir meslek örgütlenmesini değil, günümüzde de kabul edilen evrensel değerleri benimsemiş bir dünya görüşünü yansıtmaktadır” şeklinde konuştu.

Başta esnaf ve sanatkarların olmak üzere tüm halkın “Ahilik Haftasını” kutlayan Dereli, “Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması bizlerin en önemli görevlerinden birisidir” diye belirtti.

"AHİLİK MİHENK TAŞIDIR"

Konu ile ilgi açıklama yapan diğer isim Karaman AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Akça ise, "Ahilik, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine de katkı sağlamıştır” dedi. Ahilik anlayışının, gençlerin iyi yetişmesinden meslek kazanmalarına kadar birçok toplumsal görev üstelendiğini dile getiren Akça, “Ahilik anlayışı, gösterdiği dayanışma ve beraberlik anlayışıyla da günümüz dünyasına çok önemli mesajlar vermiştir. Ahilik, Türk toplumunda kardeşlik, hoşgörü, birlik ve beraberliğin temeli olmuş, yüzyıllardır meslek etiğini doğruluk, dürüstlük ve bağlılığa dayandırmıştır. Güzel ahlakı, aklıselimi, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatıyla yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütleyen Ahi Evran Veli’nin düşüncelerini ve Ahilik geleneğini yaşatmak gerekir” şeklinde konuştu.

“Ahilik bizim toplumumuzun en önemli mihenk taşıdır” diyen Akça sözlerine şöyle devam etti: “Esnaf ve sanatkarların piri olan Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin gösterdiği meslek ahlakı ve adabı konusunda günümüze kadar uzanan bir öğreticilik vasfı halen devam etmektedir. Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması bizlerin en önemli görevlerinden birisidir. Ahilik kardeşlik ve doğruluk demektir. Bu kardeşlik ve doğruluk ilkesi ile ticari ahlakı, paylaşmayı ve dayanışmayı gösterir.”

Hoşgörünün, birlik ve beraberliğin pekiştiği bu haftada başta Ahi Evran olmak üzere ahrete intikal etmiş tüm esnaflara Allah’tan rahmet dileyen Akça,  yaşayanlara sağlıklı uzun bir ömür ve hayırlı iş, helal kazanç diledi. Akça, esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere tüm halkın Ahilik Haftasını kutladı.