KONYA (AA) - Sultan II. Kılıçaslan tarafından yaptırılan Sultan Kılıçaslan Köşkü'nde "2. Kılıçarslan Köşkü Koruma, Canlandırma ve Kentsel Tasarım Projesi" kapsamında yapılan kazı çalışmalarında önemli tarihi kalıntılara ulaşıldı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Selçuklu başkenti Konya'da, tarihi eserler restorasyon ve kazı çalışmalarıyla tek tek ayağa kaldırılıyor. Kentin ortasındaki 'Alaaddin Tepesi' adı verilen höyüğü çeviren Selçuklu surlarının bir burcu üzerine oturtulmuş olan Sultan Kılıçaslan Köşkü, koruma ve canlandırma projesi kapsamında yeniden hayat bulmaya hazırlanıyor. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bir kafede düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Alaaddin Tepesi'nin hazinelerinin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. 

Konya'da tarihe saygı ve tarihi eserlerin korunması anlamında çok farklı süreç yaşandığını belirten Akyürek, tüm kurumlarla kentin tarihini ortaya çıkaracak önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Konya'nın, Çatalhöyük'ten bugüne insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birine ev sahipliği yaptığını dile getiren Akyürek, şunları kaydetti:

"Kentte restorasyon kazı çalışmalarımız sürüyor. 2. Kılıçarslan Köşkü Koruma, Canlandırma ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında köşkün üzerindeki beton şemsiye güvenli bir şekilde kaldırılarak dolgu altında kalan kısım ortaya çıkarılıp, burcun gerçek ölçülerine yakın görsel algının sağlanmasını hedefliyoruz. Kazılarda köşkün batı duvarlarına ait mimari parçalara ulaşılması durumunda burcun tamamlanması konusu yeniden değerlendirilecek. Proje tamamlandığında Konya'da yeni bir tarihi alan oluşacak. Ziyaretçilerin gezebileceği çok önemli ve yeni bir tablo ortaya çıkacak."

- "6 burçlu sur duvarları ortayı çıkarıldı"

Akyürek, 2. Kılıçarslan Köşkü'nün etrafını çevreleyen Selçuklu dönemi iç surlarının açığa çıkarılmasının hayalleri olduğuna işaret etti.

İnce Minare ile Kılıçarslan Köşkü arasında bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Akyürek, "5 metre yüksekliğinde 6 burçlu sur duvarları ortayı çıkarıldı. Alaaddin Tepesi bu çalışmayla şehrin içinde bir park olmasının ötesinde Konya'nın tarihsel ve kültürel geçmişini ortaya çıkaracak ve bir kalenin varlığı hissedilecek. 2. Kılıçarslan Köşkü ve Alaaddin Camii arasında kalan alanın seyir terası, Selçuklu arkeolojisi ve Alaaddin Tepesi bilgilendirme meydanı olarak kullanılması planlandı" diye konuştu.

Konya'nın tarihine katkı yapan bir çalışma yürüttüklerini, bugünün yöneticileri olarak bir iz bırakmak istediklerini vurgulayan Akyürek, dünle yarın arasında köprü görevi görmek istediklerinin altını çizdi.

Geçmişle geleceği buluşturmak istediklerini belirten Akyürek, Konya'nın sadece bugünü değil geçmişi ve yarını için de çalıştıklarını ifade etti.

Toplantıya, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli de katıldı.