51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Altın Portakal bu yıl “Kuzu” filmine gitti. En iyi kadın oyuncu Nesrin Cavadzade,en iyi erkek oyuncu ise Serkan Keskin seçildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Expo Center’deki kapanış ve ödül töreni ile sona erdi.

Altın Portakal’da ‘En İyi Film’ ödülünü “Kuzu” aldı. ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’, “İtirazım Var” filmindeki rolüyle Serkan Keskin ve “Annemin Şarkısı” filmindeki rolüyle Feyyaz Duman ikilisine giderken, ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi “Kuzu” filmindeki performansı ile Nesrin Cavadzade oldu. “İtirazım var ” filminin yönetmeni “Onur Ünlü” ise ‘En İyi Yönetmen’ ödülü verildi.

Düzenlenen ödül törenine çok sayıda sinema sanatçısı ve davetli katıldı. Gecede sunuculuğu Korhan Abay yaptı.

Törende konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu hafta kazana ve kaybedenin olmadığını belirterek,” Bu hafta Türk sineması, sanat ve sanatçı kazandı. Okuduğum her yazı bu yıl Altın Portakal’ın seçiminin zor olacağı yazıyordu. 51. Altın Portakal’ın ar zamanda çeşitli zorluklara rağmen bu düzeyde katılımla yapılıyor olmasından gurur duyuyorum. Antalya bir hafta boyunca sanatı yaşadı. Sinemacılarımıza emeği geçen dostlarıma jüri üyelerine gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Altın Portakal ile birlikte Antalya’yı bir kaç yıl içinde dünya sinemasında üretim merkezilerinden birisi yapacağız. Bu iddiayı ortaya koyuyoruz. Antalya sinema şehri olacak” dedi.

SİNEMA SEVGİ VE BARIŞ DİLİ

Antalya’nın doğal bir film platosu olduğunun altını çizen Başkan Türel,”

Yeni film stüdyoları, kostüm bankaları ile dünya tanıyacak Antalya’yı.

Antalya’ya yönetmenlerimizi festival için değil, film yapmak için çalışacağız. Artık Antalya’dan bence size tavsiyem bir ev alın. Bir ayağınız burada olacaktır, olmalıdır. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Hoşgörüsüzlük iletişim sıkıntısına neden olabiliyor. Diyalogla çözülebilecek konu bile soruna dönüşebiliyor. Birbirimize el değil dil uzatıyoruz. Sinemanın dili sevgi, barış ve özgürlük olmalıdır” diye konuştu.

JEAN CLAUDE VAN DAMME ÖZEL ÖDÜL

Festivalde yapımcı yönetmen oyuncu Van Damme’ye özel ödül verildi. Buün doğum günü lan Van Damme ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Türel takdim etti.

İlk defa Antalya’ya geldiğini kaydeden Van Damme, “Daha önce İstanbul’a gelmiş bir film yapmıştım. Harika çok mutluyum. Burada olmaktan çok mutluyum. Siz olmasanız ben olduğum kişi olamazdım. Sizlere çok teşekkür ederim”

Türel, mutlu yıllar dileyerek Van Damme ödülünü takdim etti.

HÜLYA KOÇYİĞİT’E ‘SUSUZ YAZ’ TABLOSU

51 yıl önce Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film seçilen ve bu yılda festival afişinin yüzü olan ‘Susuz Yaz’ filminin başrol oyuncusu Hülya Koçyiğit’e Festival Direktörü Elif Dağdeviren tarafından afişinin bulunduğu tablo hediye edildi.

“YEŞİLÇAM’A DA SAYGI VE SEVGİ BEKLİYORUZ”

Ödülün ardından konuşan Koçyiğit, “Hepinizi selamlıyorum. Türk sinemasının yüzüncü yılında susuz yazda rol almış olmak benim için paha biçilmez bir değer. Susuz Yaz filminin simgesi olmuşum. Bu nedenle bugün aranızdayım. Şu anın gururunu yaşıyorum. Sinemamız yüzüncü yılını kutluyor. Filmlerimiz çeşitli ülkelerde festivallerde başarılar kazanıyor. İftihar ediyorum, heyecanla destekliyorum. Aynı saygı ve sevgiyi Yeşilçam için de bekliyorum. Bu yüzyıllık serüvende bütün emekçilerini yürekten alkışlıyorum” şeklinde konuştu.

CAVADZADE, ÖDÜLÜNÜ ANNESİNE ADADI

En iyi Kadın oyuncu ödülünü alan Nesrin Cavadzade, “ Hiç beklemiyordum.

Daha iki sene önce almıştım. Fazla c vitamini teşekkür ederim. Festivali düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Anne bu ödülü kuzun olarak sana adamak istiyorum” dedi.

ATAMAN: ÜLKEMDE ÖDÜL ALMAK ÇOK GÜZEL

‘Kuzu’ ile en iyi film ödülünü alan Kutluğ Ataman, “ İnsanın kendi ülkesinde ödül alması kadar güzel bir şey yoktur. Sizler bana bu hediyeyi verdiniz. Hepinize çok teşekkür ederim” dedi.

ÖDÜLLERİN TAM LİSTESİ:

En İyi Film: Kuzu (Kutluğ Ataman)

En İyi Film Jüri Özel Ödülü: Oula Hocayı Aramak (Levent Soyarslan)- Sivas (Kaan Müjdeci)

En İyi İlk Film: Annemin Şarkısı (Erol Mintaş)

En İyi Yönetmen: Onur Ünlü (İtirazım Var)

FİLM-YÖN En İyi Yönetmen: Ömer Uğur (Guruldayan Kalpler)

En İyi Senaryo: Onur Ünlü (İtirazım Var)

En İyi Müzik: Başar Ünder (Annemin Şarkısı)

En İyi Kadın Oyuncu: Nesrin Cavadzade (Kuzu)

En İyi Erkek Oyuncu: Serkan Keskin (İtirazım Var)- Feyyaz Duman (Annemin Şarkısı)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir (Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku)

En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan (Neden Tarkovski Olamıyorum)

En İyi Kurgu Ödülü: Yorgos Mavropsaridis (Sivas)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nursel Köse (Kuzu)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Aziz Çapkurt (Annemin Şarkısı)

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Doğan İzci (Sivas) Sıla Lara Cantürk-Mert Taşdan (Kuzu)

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Oflu Hoca’yı Aramak (Levent Soyarslan)

SİYAD En İyi Ulusal Uzun Metraj Film: Kuzu (Kutluğ Ataman)

SİYAD En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film: Mahkeme (Chaitanya Tamhane)

Uluslararası Seyirci Jüri Ödülü: Beyaz Tanrı (Kornel Mun Druczo)

Ulusal Halk Jürisi İzleyici Ödülü: İyi Biri (Ayhan Sonyürek)

Uluslararası En İyi Film Ödülü: Test (Alexander Kott)

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Abbas Krarostami

En İyi Kısa Film Ödülü: Bir Fincan Türk Kahvesi (Dağhan Celayir- Nazlı Eda Noyan)

GALADAN NOTLAR

Sansür tartışmaları nedeniyle belgesel filmlerin büyük çoğunluğu yarışmadan çekildiği için belgesel yarışması iptal edilmişti. Bu nedenle bu yıl belgesel ödülleri verilmedi.

Yarışmada ‘En İyi Film’ ödülünü alan “Kuzu” 350 bin, ‘En İyi İlk Film’ ödülünü alan “Annemin Şarkısı” 125 bin, ‘En İyi Yönetmen’ seçilen Onur Ünlü 75 bin, ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ve En İyi Müzik’ ödüllerinin sahipleri ise 30 bin TL para ödülü aldı. Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nün sahibi bu yıl 3 çocuk sanatçı oldu. En iyi yönetmen ödülünü alan Onur Ünlü, sansür bildirisini okudu.