ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğiyle düzenlenen "Bir Zamanlar Kaleiçi-70'ler" fotoğraf sergisi Antalya'da açıldı.

Genellikle yığma taştan ve ağaç bağlantılı olarak yapılan, üst katlarda ev ve sokak mimarisine uygun olarak yapılan "cumba" denilen çıkmaların yer aldığı evlerin fotoğraflarından oluşan sergi, Kaleiçi Koruma Kurulu Müdürlüğü Binası'nda açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışanlarının 1973'te Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nde çektiği 34 fotoğrafta sahiplerinin ekonomik güçleri ve kullanılış amaçlarına göre farlılık gösteren evler yer aldı.

Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, serginin açılışında yaptığı konuşmada, demokrasinin en katı kurallarının Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Koruma Bölge Kurulu'nda olduğunu söyledi.

Kurumun kurulduğu yıldan bu yana Antalya'da tarihi evleri yıkıp yerine yeni binalar yapmak isteyenlere zorluklar çıkardığını belirten Yüksel, "Değişim hayatımızın her alanında var ama insan bu fotoğrafları görünce bu güzel varlıklara ne yapmışız diyoruz. Açıkçası daha korumacı olmalıyız. Günümüzde korumayı yeniden ilke olarak önümüze koymak durumundayız" dedi.

Valilik olarak Kaleiçi'ni koruyup gözettiklerini ifade eden Yüksel, değişimin zorunlu olduğu bir ortamda Kaleiçi'nin ruhunu kaybetmemesi adına dönüşümün daha sağlıklı yapılması gerektiğini dile getirdi. Yüksel, "Kaleiçi'ndeki doğal yaşamın, eski evlerin, düğünlerin, cenazelerin, sevinçlerin ve üzüntülerin devam etmesi gerekiyor. Kaleiçi bütünüyle kurumların ticari merkezlerine dönüşmesin" diye konuştu. 

Kaleiçi'nin, Bakanlar Kurulu tarafından Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Yüksel, yasa gereği Kaleiçi'nde turizm altyapı hizmet birliği kurulması gerektiğini anlattı.

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Melike Gül de Antalya'da 1980'lerde turizmin gelişmesiyle birlikte kent merkezinin dağıldığını dile getirdi.

1980'lerin öncesinde kent merkezinin Kaleiçi olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:

"Kaleiçi Türkiye'deki önemli koruma alanlarından biridir. 1973'te Kültür ve Turizm Bakanlığından bir ekip buraya gelerek evleri, sokakları ve insanları belgelemişler. Fakat günümüzde bu belgelerden bize sadece fotoğraflar kalmış. Ne yazık ki bu tespiti yapan kişilerin isimlerini dahi bilemiyoruz. Biz de elimizde kalan tek belge olan fotoğrafları Antalya halkıyla paylaşmak için bu sergiyi açtık."