KIRŞEHİR (AA) - Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan, barındırdığı kuş türleri ve endemik bitkilerle doğa harikası Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin su seviyesi aşırı sıcaklar nedeniyle düştü.

Düşük su seviyesine rağmen flamingo, angıt, ördek, martı, çıkrıkçı kuşu gibi birçok kuş türünün hayat bulduğu gölde sıcakların artmasıyla yoğun bir buharlaşma yaşanıyor.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşından itibaren görülen yağışlar nedeniyle gölde artan su seviyesinin son günlerdeki aşırı sıcaklar nedeniyle düşmeye başladığını söyledi.

Sıcak hava nedeniyle göldeki su seviyesinin yüzde 75 oranında düştüğünü dile getiren Çetiner, aşırı sıcakların devam etmesinin gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağını dile getirdi.

Gölün en dolu anında bile derinliğinin bir metreyi aşmadığını ifade eden Çetiner, "Son günlerdeki aşırı sıcaklar, göldeki su oranını iyice düşürdü. Buharlaşma üst seviyede ama kuşlar için en ideal yer Seyfe Gölü'dür" değerlendirmesinde bulundu. 

Çetiner, gölün aslında bir sulak alan olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: 

"Sulak alanların en büyük özelliği derinliğin az olması ve yöredeki kuşların barınabilmelerine ortam hazırlamasıdır. Mesela flamingoların burada olmasının en büyük etkeni fazla yüzmeyi sevmemeleri. Düşmanlarından yani kıyıdan uzak olacak, su ayaklarını geçmeyecek. Su, boyun seviyelerini de geçmeyecek ki besinlerini alabilsinler. Onun için Seyfe Gölü kuşlar için ideal bir yer. Kuş çeşidi ve adedi zaman zaman değişiyor. Yıllar sonra burada çeltikçi kuşlarını görmüştük. Şu an turnaları ve pelikanları görebiliyoruz. Martılar var. Angıtlar ve ördekler ise hala gölümüzde mevcut. Barındırdığı endemik bitkilerle de bir doğa harikası."

Buharlaşmanın etkisini azaltabilmek için gölü besleyen pınarların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Çetiner, "Seyfe Gölü'nü besleyen Seyfe, Horla ve Malya pınarları var. Göle su girişi yok denecek kadar az. Bu pınarların üzerindeki sulama gibi tehditler ortadan kaldırılmalı" ifadelerini kullandı.