KONYA (AA) - Toros Dağları üzerindeki Hadim ilçesinde asker adayları, birliklerine onlarca yıldır süregelen şenlik havasındaki törenlerle uğurlanıyor.

Dedemli Mahallesi'nde gelenekselleşen asker uğurlama adetleri, bozulmadan yaşatılıyor. Mahalle halkının katılımıyla gerçekleştirilen uğurlama töreni, Anadolu'nun kültürel zenginliğinden izler taşıyor.

Geleneklere göre, askere gidecek gençler sabahın erken saatlerinde mahalle meydanında bir araya gelerek, Türk bayrağının arkasında saf tutuyor. Mahalle sakinleri de gençlerin bir sıra arkasında saf tutuyor ve toplu halde dua ediliyor. Duanın ardından gençler, Türk bayrağı eşliğinde yaşlı ve hastalarla evlerinde vedalaşıyor.

Mahallenin en yaşlılarından biri, asker adaylarına zemzem ve hurma ikramında bulunuyor.

Yürüyebilecek durumdaki yaşlılar, gençler, çocuklar ve kadınlar da merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan "Eyvah Beleni" diye anılan mevkiye giderek, asker adaylarıyla vedalaşıyor.

- "Asker adayları her yerde coşkuyla karşılanıyor"

Mahalle sakinlerinden Rafet Ünal (63), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu geleneğin asırlardan beri devam ettiğini söyledi.

Askere gidecek gençlerin günler öncesinde bir araya gelerek ev, türbe ve mezarlık ziyaretleri yaptıklarını ifade eden Ünal, halkın askere gidecek gençlere özel ilgi gösterdiğini, gençlerin her yerde coşkuyla karşılandığını anlattı.

Ünal, asker adaylarının, asırlardır sürdürülen geleneklerle teslim olacakları birliklerine coşkuyla uğurlandığını belirtti.

Asker annesi Ayşe Güven de evin tek oğlunu askere uğurlamanın heyecan ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Vatana, millete bir evlat yetiştirdiği için gururlu olduğunu dile getiren Güven, "Ben asker annesiyim, tek evladımı askere uğurluyorum. Bu mutluluk bana yeter" dedi.