KONYA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Yazma Eserler Koruma Başkanlığı tarafından düzenlenen Yazma Eserleri Koruma Kursu'nda eğitim alan 10'u Azerbaycanlı 11 kursiyere sertifikaları verildi.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Müdürlük binasında düzenlenen sertifika töreninde, yerli medeniyetin kendi sistematiği içinde dokusunu örecek değerleri yürütebilmesinin, sahip olunan hazinelerin ve birikimin işlenmesiyle mümkün olacağını söyledi.

Eserlerin, tarihteki en büyük ilim ve düşünce insanlarının geniş yelpazede ürettiklerini sunduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Yerli medeniyetimizin yeniden ihyasında bu eserler önümüzü açacaktır. Çok çeşitli alanlarda ve disiplinlerde, medeniyetimizin en zengin ve benzersiz metinlerini ihtiva eden bu eserlerin korunması, günümüz Türkçesine çevrilmesi ya da tıpkıbasım yoluyla işlenmesi ve etkin bir şekilde yeniden inşa edilmesi, vizyonumuzun önemli parçasıdır. Yapılacak çalışmalar hiç şüphesiz tarihe, ecdadımıza, gelecek nesillere ve insanlığa sunacağımız eserleri üretmeye yönelik fikri çabaların sonucu olacaktır."

- "Bu kitapları korumak, tekrar medeniyete sunmak bizim görevimizdir"

 KTO-Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı, hattat, Yrd. Doç. Hüseyin Öksüz ise Türklerin Müslüman olduktan sonra başlı başına bir medeniyet meydana getirdiklerini anlattı,

Bu medeniyetin bin yıldan uzun süren bir medeniyet olduğunu ifade eden Öksüz, "Bu medeniyetin belgeleri vardır. Bu belgeler de bizim kitaplarımızdır. Bu kitapları korumak, tekrar medeniyete sunmak bizim görevimizdir" dedi.

Konuşmaların ardından, TİKA sorumlusu Murat Çetin, 10 gün süren eğitim programı kapsamında yapılan etkinliklerle ilgili bilgiler verdi. Yapılan sinevizyon gösteriminin ardından kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.

Törene, Yusuf Ağa Kütüphanesi Müdürü İdris Akman ve kursiyerler katıldı.