Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin dünyanın en büyük antik kenti olma özelliği taşıyan memleketi Adana’nın Kozan ilçesindeki "Anavarza Antik Kenti"nde incelemelerde bulundu. Bakan Çelik, aynı zamanda antik kentte yer alan 34 metre genişliğinde ve 2 bin 700 metre uzunlukla "Bugüne kadar açığa çıkarılan en büyük duble yol"da yürüyerek, önemli açıklamalar yaptı.

Adana’nın önümüzdeki günlerde turizmde atılım yapacağının sinyallerini de veren Çelik, Anavarza’da 2013 yılında başlayan kazı çalışmalarının hangi aşamada olduğu hakkında da yetkililerden bilgi aldı. Anavarza Antik Kenti’nin içindeki Ayşe Hoca Köyü’nde yaşayan köylülere de müjde veren Bakan Çelik, antik kalıntıları evlerinin yapımında kullanan köylülerle ilgili çalışma yapılacağını, köylünün mağdur edilmeyeceği bilgisi verdi.

Bakan Çelik incelemelerinin ardından kentin girişinde yer alan "Zafer Takı"nın önünde açıklamalarda bulundu. Çelik ayrıca Karaisalı ilçesinde bulunan ve "007 James Bond" filminin bazı sahnelerinin de çekildiği Varda Köprüsü konusunda da tanıtım projesi yapılacağını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Çelik, Anavarza Antik Kenti’ndeki çalışmalarla ilgili şunları dedi:

“Ben buranın stratejik tarihi ile ilgili kitaplar da okurdum. Son yapılan çalışmalarla Türkiye’nin en büyük antik kentini keşfetmiş bulunmaktayız. Burası Romalıların ordugâhıdır. Girdiği hiçbir savaşta yenilmemiş bir kent burası. Burada büyük bir antik kent ve bu bölge için tarihi değeri yüksek bir yapılaşma ortaya çıkmış bulunuyor. Ben buranın normal takvimi içerisinde alınmasını ve keşfedilmesini çok doğru bulmuyorum. Bunun ödeneğini birkaç kat artıracağım. Çünkü burası hem bu bölge çini hem de Anadolu tarihi için çok önemli bir yerdir.”

Bir gazetecinin “Adana’da ki potansiyeli nasıl harekete geçirebiliriz?” şeklindeki sorusu üzerine Bakan Çelik şunları kaydetti:

“Bununla ilgili toplantılar yapıyoruz. Bu biraz kültür turizmine yapılan ilgiyle alakalıdır. Burada tur operatörleri ile toplantılar yapıyoruz. Bu bölgenin tanıtılması için yeni stratejiler geliştiriyorlar. Antalya’ya gelen birisinin, Kapadokya’ya gelen birisinin bu bölgeyi ziyaret etmesi, bu bölgeyi ziyaret eden birisinin Hatay’ı ziyaret etmesi gibi bir paket haline getirmeye arkadaşlar uğraşıyorlar. Bir hedef verirsem gerisinde kalabiliriz ilerisine geçebiliriz. Deniz, kum, güneş turizminin ötesinde yeni olarak canlandırmaya çalıştığımız bu yeni stratejimizin merkezindeki bölgelerden bir tanesi burası.”

“ Batman’da ki Hasankeyf’de IŞİD terörü ile birlikte esnaflar işlerinin düştüğünü ve mağdur olduklarını dile getiriyorlar. Sizin görüşünüz nedir?” yönündeki bir soru üzerine ise Bakan Çelik,

“ Bu genel bir problem. Suriye meselesi çıktığından beri sınır illeri olan Gaziantep, Adana, Hatay bunların hepsi etkileniyor. IŞİD meselesi ile ortaya çıkan bu kaos tablosu başka şeyleri de etkiliyor. İnşallah bu terör belası en kısa zamanda hallolur” karşılığını verdi.