Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılan yabancı yönetmen ve senaristlere, “Şu anda Türkiye’nin sınırlarındaki ülkelerde önemli insanlık trajedisi yaşanıyor. Ve neredeyse etrafımızdaki 9 ülke yönetilemez hale gelmiştir. Fakat siz bütün bu coğrafyanın ortasında burada bulunmakla sanatın barış mesajını veriyorsunuz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 51. Uluslararası Antalya altın Portakal Film Festivali kapsamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tarafından festivale katılan yabancı yönetmen, senarist ve oyuncular onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Su Otel’de düzenlenen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sanatta barış dilinin önemine işaret etti.

“SİNEMA İÇİN YENİ PROJELER”

Son dönemde barış diline her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını dile getiren Başkan Türel, “Antalya’dan bir barış mesajı verebilirsek çok önemli bir görevi ifa etmiş olacağız. Antalya turizm ve kültür şehri olmasının yanı sıra kent için başka hedefimizde sinema şehir merkezi haline dönüştürmektir. Ulusal ve uluslararası film yarışmalarımız, sanatın taçlandığı çok önemli organizasyonlardır. Antalya çok önemli bir doğal plato. Senede 365 günün 300 günün güneşli geçiyor. Uzmanlar Antalya’nın film için avantajlı bir konumunun olduğu belirtiyor. Antalya’da bu doğal platolarla beraber teknolojik platolarla birlikte festival sarayları, kostüm bankaları oluşturma gibi bir hedefimizi buradan paylaşıyoruz” diye konuştu.

ANTALYA FİLM FORUM

Antalya’da film yarışmalarının değil aynı zamanda film üreten bir kent olmasını isteyen Başkan Türel, “Bunun için çalışıyoruz. Bu noktada Antalya Film Forum, festivalimiz kadar önemlidir. Film üretimini destekleyecek bir çalışmadır. Bu çalışmalarımızı bundan sonrada yoğun şekilde sürdüreceğiz. Bu çerçevede yönetmen ve yapımcıları Antalya’da ağırlamak onur vericidir. Bundan sonra da sizlerle daha sık buluşmak istiyoruz” dedi.

‘Türkler Türkçe konuşur’ diyerek sözlerine başlayan Bakan Çelik, festival için dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen konukları Antalya’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

“TÜRK SİNEMASI ÖDÜL ALIYOR”

Altın Portakal Film Festivali’nin Türkiye’nin en büyük film festivali olduğunu dikkati çeken Bakan Çelik, “Kültür ve Turizm Bakanı olarak da desteklenmesi gereken festivallerin başında geliyor. Bunun yanı sıra sinema sektörünü bakanlık olarak desteklememiz gereken sektör olarak, kabul ediyoruz. 2004 yılında çıkardığımız bir yasa ile sinema sektörü için teşvikler üretmiştik. Şimdi yeni bir yasa hazırlıyoruz. Sinema sektörünü hem uluslararası hem de ulusal alanda destekleme için yeni mekanizmalar oluşturacağız. Çünkü sinema sektörü giderek daha yaygın bir şekilde vatandaşlarımız tarafından ilgi görüyor. Türk sineması da uluslararası festivallerde ödül alıyor” ifadelerine yer verdi.

“SANATIN BARIŞ MESAJINI VERİYORSUNUZ”

Bakan Çelik şöyle konuştu:

“ Sizlerin tam da bu zaman diliminde burada bulunmanızın ise başka anlamı var. Şu anda Türkiye’nin sınırlarındaki ülkelerde önemli insanlık trajedisi yaşanıyor. Ve neredeyse etrafımızdaki 9 ülke yönetilemez hale gelmiştir. Fakat siz bütün bu coğrafyanın ortasında burada bulunmakla sanatın barış mesajını veriyorsunuz. Türkiye herhangi bir cümleye sığdırılamaz kadar geniş tanımlara sahip bir ülkedir. Biz Asya, Avrupa, Karadeniz, Akdeniz ülkesiyiz. Batı ülkesiyiz aynı zamanda İslam ülkesiyiz. Dolayısıyla bu kadar geniş kültürlerin büyük kültür coğrafyasının tam merkezinde bulunuyoruz. Kuşkusuz büyük kültür bizim sanatımıza ve sinemamıza etki ediyor. Tüm dünyaya Türkiye’nin özgün sesini daha çok duyurmak istiyoruz. Türk filmlerinin dünyada aldığı ödüllerle sesimizin daha çok duyurulması yönünde talep olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin hikayesini tarihini bu coğrafyanın kendi sesini sinema sanatı yoluyla dünyaya daha çok duyurmaya karalıyız.”

DÜNYAYA BARIŞ MESAJI

Türkiye’nin sinemacılarıyla gurur duyduğuna vurgu yapan Bakan Çelik, “Çok yetenekli ve dünyada söz söyleyebilen sanatçılarımız var. Sizlerin buradan bulunurken hangi işlere imza attığınızla şimdiye kadar neler yaptığınızla ilgili arkadaşlarım dosya sundular bana. Ben okudum. Dolayısıyla bu kadar değerli insanı Antalya’da topladığı için Başkan Türel’i kutluyorum. Kendi ülkemden sizlerle beraber dünyaya barış mesajı verilmesinden dolayı memnuniyet duyuyorum. Sizi her zaman Türkiye’de görmek isterim” şeklinde konuştu.