Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Kale Camii restorasyonu kapsamında herhangi bir yerin yıkılmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Bu proje defalarca tartışıldı, bilim kurullarından geçti. Böyle bir şeyi dile getirmek, böylesi atıflarda bulunmak tamamen Bodrum Kale Camii’nden gemi batığının çıkarılmaması için verilen mücadele örneğidir. Gemi batığı oradan çıkarılacak, o cami, o ihtişamına, o ruhani dünyasındaki güzelliğine kavuşacaktır” dedi.

Karabayram, Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde başlayan proje ile birlikte müzenin içindeki birçok alanın tahrip edileceğinin iddia edildiği açıklamalara, düzenlediği basın toplantısıyla açıklık getirdi. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Kale Camii’nin 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedildiğini hatırlattı. O tarihte şapel ve Bodrum Kalesi’nin Rodos şövalyelerinden temizlendiğini aktaran Karabayram, “Bodrum Kale Camii, Türkiye için çok önemli bir yapıdır. Oranın eski müze müdürü çeşitli açıklamalar yaptı. Bu açıklamaların hepsi yanlıdır. Bodrum Kale Camii, 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından burası fethedilirken, 474 yıl sonra dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e de son çivi çaktırılarak, ibadete kapattırılıyor” diye konuştu.

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı İsmail Kahraman tarafından caminin minaresinin yapıldığını dile getiren Karabayram, “O dönemde de çok sancılı süreç oldu. Bugün ilgili arşiv kayıtları incelendiğinde, dünya tarihinde görülmeyen bir örnek vardır. Ülkemiz için bu kadar kıymetli olan caminin içine bir batık maketi bıraktırılarak, tamamen caminin provizyonuna aykırı, görselliği gölgeleyici müze işlevi verilerek, ne yazık ki Roma’ya, Vatikan’a bir mesaj verme adına açıkçası caminin ibadete kapattırıldığı gerçeği ortadadır. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Nabi Avcı’nın büyük emekleri vardır. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanımız ve buraya emek vermiş herkes Kanuni Sultan Süleyman’ın ruhunu incitenlere karşı bir dönemin devriyle, yeni bir dönemin devriyle oraya çivi çakarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e bizzat o çivi çaktırılarak, ibadete kapatılan Bodrum Kale Camii, 2017-2018 yılında Allah-u Ekber salalarının yükseldiği yer olacaktır” şeklinde konuştu.

"Caminin ibadete açılması önem taşıyor"

Bodrum Kale Camii’nin 1960’lardan 1995 yılına kadar depo olarak kullanıldığının altını çizen Karabayram, “İnanç merkezlerini halkın ortak merkezlerini çılgın bir fikirle kapatılmasının tartışılır bir yönü yoktur. 30 yıl Bodrum Kalesi’ne hizmet ettiğini dile getiren Oğuz Alp Özen. Arkeolog olarak, o dönem çeşitli kişi ve yardım kuruluşlarından yardım alınıyor. Bu caminin ibadete kapattırılması için yardım alınıyor. Gece kulübü, lions kulüpleri daha birçok yer yardım ediyor. Yardımın amacı da şu, burada gemi batığının sergilenmesi. Bodrum Kalesi’nde yer mi kalmadı da getirip gemi batığını caminin içine bıraktınız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ülkenin milli değerlerinin milli umudunun sesi olmuştur. Ülkemiz son 15 yıldır çok acı olaylara tanıklık etmektedir. Ülkemiz üzerinde hain oyunlar oynanmaktadır. Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde mazlum göründü. Ama büyük bir zalim olduğunu bu coğrafyanın insanları gördü. Tarihin sayfalarını araştırsınlar Bodrum Kale Camii’nin ibadete kapattırıldığı günle, Fethullah Gülen denilen caninin, Roma’ya verdiği mesaj çok açık ortaya çıkacaktır. Bodrum Kale Camii’nin ibadete açılması büyük önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

"Projenin içeriğini biliyorum"

Karabayram şöyle konuştu:

“Kanuni Sultan Süleyman’ın eda ettiği namazı, inşallah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yeniden o namazı eda edecek. Buna inanıyorum. İzmir Röleve Anıtlar müdürüyüm, Antalya’da geçici görevliyim. O proje benim dönemimde hazırlandı. Projenin içinde görev aldım, yazılı belgelerin birçoğunu biliyorum. Buradaki amaç bir yerlere mesaj vermektir. Bir yerlere mesaj verme adına Bodrum Kale Camii’ni mühürlemişlerdir. Bunu ne yazık ki 474 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethediliyor, diğer Süleyman’a cami kapattırılıyor.”

"Yıkım söz konusu değil"

Bodrum Kale Camii restorasyonunda yıkılacak bir yerin olmadığını vurgulayan Karabayram, “Böyle bir şey söz konusu değil. Külliyen yalan. Bu restorasyon projesi birçok akademisyenin imzasıyla geçti. Bu proje defalarca tartışıldı, bilim kurullarından geçti. Böyle bir şeyi dile getirmek, böylesi atıflarda bulunmak tamamen Bodrum Kale Camii’nden gemi batığının çıkarılmaması için verilen mücadele örneğidir. Gemi batığı oradan çıkarılacak, o cami, o ihtişamına, o ruhani dünyasındaki güzelliğine kavuşacaktır” dedi.