KONYA (AA) - Akşehir ilçesinde bu yıl 56'ncısı düzenlenecek "Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri"nde, temsili "Nasreddin Hoca"lığı Hasan Kaçan üstlenecek.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl Münib Engin Noyan'ın üstlendiği temsili "Nasreddin Hoca"lık için bu yıl oyuncu ve film yapımcısı Kaçan'a teklif götürdüklerini belirtti.

 Teklifi kabul eden Hasan Kaçan'a teşekkür eden Akkaya, "Kendisini Akşehir'de görmekten büyük mutluluk duyacağız. Bu yıl 5-10 Temmuz tarihlerinde 56'ncısı düzenlenecek 'Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri' ile ilgili program çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Bu yıl Nasreddin Hoca'mızın adına, onun felsefesine ve mübarek Ramazan ayına yakışan dolu dolu etkinlikler yapacağız" dedi.

Öte yandan, Akşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız ile Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, Hasan Kaçan'ı İstanbul'daki evinde ziyaret etti. Ziyarette Kaçan’a, Nasreddin Hoca'nın kavuğu ile cübbesi giydirildi.

- "Görevi seve seve kabul ettim"

Belediyeden yapılan açıklamaya göre Hasan Kaçan, ziyarette, Nasreddin Hoca gibi dünyaya mal olmuş bir filozof ve düşünürü canlandırma görevini yerine getirebilmenin kendisi için onur ve şeref kaynağı olacağını söyledi.

Bu görevi seve seve kabul ettiğini ifade eden Kaçan, bu temsili yapmanın önceki yıllarda da kendisine nasip olduğunu anımsattı.

Hasan Kaçan, bu yıl da temsili "Nasreddin Hoca"lığı üstlenecek olmasının kendisi için büyük bir bahtiyarlık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tabii ki Nasreddin Hoca'nın kıssalarını sadece fıkra olarak değerlendirmek, zannımca pek doğru değildir. Nasreddin Hoca'nın küçücük bir kıssası, belki ansiklopediler dolusu mana içerir. Bu kadar büyük ve kıymetli değerimizi gelecek nesillere aktarmak için gayret eden herkese teşekkür ediyorum. Sadece ismini duyduğumuzda hem gülümsediğimiz hem de idrak edemediklerimizi 'nevi şahsına münhasır' ifadesiyle bizi farklı bir tefekkür alemine daldıran, ruhumuza 'kendi mayasını çalan' Nasreddin Hoca'mızın ruhu şad olsun."

Akşehir Belediyesi ile Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen Anma ve Mizah Günleri'nde, temsili Nasreddin Hoca görevini daha önce tiyatro sanatçıları merhum Erol Günaydın ve Cenk Koray'ın yanı sıra Levent Kırca, Ferhan Şensoy, Kadir Çöpdemir, Halit Akçatepe, Emin Olcay, Deniz Oral ve Rasim Öztekin gibi ünlü isimler üstlenmişti.