KONYA (AA) - AYŞE ŞENSOY - Ankara'da babasından öğrendiği cam üfleme sanatını 23 yıldır sürdüren Feridun Pekeş, 2 milimetrelik cam semazen yaptı.

Feridun Pekeş, cam üfleme sanatının inceliklerini 13 yaşındayken, ustası olan babasının yanında öğrenmeye başladı. Zaman ilerledikçe babasından bayrağı devralan Pekeş, yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye katıldı.

Yaklaşık 23 yıldır bu mesleği sürdüren Pekeş, hediyelik eşyaların yanı sıra üniversite laboratuvarları için de deney tüpü yapıyor.

Konya'da 5'incisi düzenlenen "Dünden Bugüne Geleneksel El Sanatları Sergisi"nde stant açan Pekeş'in, ziyaretçilerin gözü önünde yüksek ısıyı kullanarak yaptığı 2 milimetre çapındaki semazen ilgi görüyor.

Stantta sergilenen Mevlevilik temalı camdan biblo, süs eşyası ve takılar da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

- "Ancak mercek yardımıyla görülebiliyor"

Pekeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cam üfleme mesleğini 13 yaşında babasından öğrendiğini söyledi.

Babasının da bu alanda Türkiye'nin önemli sanatkarlarından olduğunu belirten Pekeş, böyle bir Türk el sanatını icra etmekten dolayı gurur duyduğunu ve işini severek yaptığını ifade etti.

Bu sanatı unutturmamak amacıyla elinden geldiğince sergilerde stant açmaya çalıştığını anlatan Pekeş, şöyle devam etti:

"Amacım babamdan devraldığım bu bayrağı, bizden sonraki nesillere devretmek. Konya'da açtığım stantta, müşterilere mesleğimi görsel olarak yansıtıyorum. Camdan biblo, süs eşyası ve takıları, stantın yanına kurduğum tezgahta yapıyorum. Ziyaretçilerin önünde sunum yapmamız ilgi çekiyor. Bu sanata ilgiyi daha da artırmak adına bir çalışma yapmaya karar verdim ve kurduğum tezgahta 2 milimetre ebadında dünyanın en küçük semazenini yaptım. Çok küçük olduğu için ancak mercek yardımıyla görülebiliyor. Ziyaretçilerin gösterdiği ilgi beni çok sevindirdi. Özellikle Hazreti Mevlana'nın şehrinde oluşumuz, bizi semazen yapmaya yöneltti. Camdan çok büyük bir semazen de yapabilirdim ama en küçüğünün daha çok ilgi çekeceğini düşündüm. Aslında 1 milimetre üzerine çalışmıştım fakat masaya sığmadığı için 2 milimetre çapında yapabildim. Üzerinde biraz daha çalışarak, 1 milimetre boyunda da yapmayı deneyeceğim."