ESKİŞEHİR (AA) - Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla gelecek nesillere farkındalık oluşturulması amacıyla hazırlanan "Çanakkale Eskişehir Okullarına Geliyor Projesi" başladı.

Eskişehir Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen proje çerçevesinde Eskişehir'deki 108 ortaokulda Çanakkale Savaşları, sergi, tiyatro gibi çeşitli etkinliklerle öğrencilere anlatılacak.

Vali Güngör Azim Tuna, Orgeneral Halil Sözer Ortaokulundaki törende yaptığı konuşmada, Çanakkale ruhunu anlamak, gelecek nesillere aktarmak, birlik, beraberlik ve kardeşliği pekiştirmek amacıyla 100'üncü yılın önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Planladıkları etkinliklerin, çocukların zihinlerinde kalıcı olacağını vurgulayan Tuna, şunları kaydetti:

"Çanakkale Savaşı'nın içerisinde birçok hikaye yaşandı. Çanakkale, milletimizin, kurmuş olduğumuz medeniyetin var olma yok olma mücadelesi, bütün dünyaya verdiği insanlık dersi ve bir duruştur. O dönemde Yemen, Kafkasya gibi birçok cephede savaşıldı. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye ne yapmaya çalışıyor? Bölgesinde, etrafında olup bitenlere seyirci kalmamaya, haksızlıklara 'dur' demeye, mazlumlara yardım etmeye ve birtakım politikalar üzerinde etkili olmaya çalışıyor; dış politikada. Çünkü bizim tarihten gelen gönül bağımız, akrabalarımız, kardeşlerimiz var."

İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ise Çanakkale Savaşları'nın, eğitimin en önemli parçası olduğunu belirtti.

Çanakkale Savaşları'nda yaşananların birlik ve beraberliği perçinlediğini dile getiren Özen, her öğrencinin mutlaka bir Çanakkale kitabı okuması gerektiğini anlattı.

Daha sonra Yenilmez Sanat Merkezinden İlker Taze tarafından tiyatro gösterisi sunuldu ve Çanakkale Türküsü seslendirildi.

Savaşları konu alan fotoğraf sergisinin de izlenime sunulduğu etkinlikte, katılımcılara çörek ve üzüm hoşafı ikram edildi.