ÇANKIRI (AA) - Çankırı Yaran Meclisi tarafından gerçekleştirilen "Yaran Geceleri"nin 2013-2014 sezonu sona erdi.

Gün boyu kent merkezinde özel kıyafetleriyle gezen yaranlar, akşam Yaran Evi'ne kadar yürüyerek başağa ocağını yaktı.

Geleneklere göre, akşam namazından sonra başlayıp sabah namazıyla sona eren yaran toplantıları kapsamında, okunan manilerin yanı sıra misafirlerin katılımıyla çeşitli oyunlar oynandı.

Büyük başağa Zülkif Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaranın Ahilik kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Akdoğan, 2014-2015 sezonunun geçen aralık ayında başladığını dile getirerek, "Yaran, Oğuzlardan günümüze kadar gelen bir gelenektir. Yaranda 24 kişi vardır. Kış aylarının gelmesiyle düzenlenen yaran geceleri, büyük başağa gecesiyle sona erer. Yaranın denetleyici bir yapısı vardır. Sivil toplum kuruluşları arasında, içindeki esnafları gece ve gündüz denetleyen tek kuruluş yaran meclisidir" diye konuştu. 

- Yaran geleneği

Oğuzlardan bu yana özü Ahilikten gelen, daha sonra esnaf lonca teşkilatı haline dönüşmüş sosyal bir kurum olan yaran, başağa, küçük başağa ve yaranlardan oluşuyor. 

Erkeklerin, sazlı ve sözlü vakit geçirdiği esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında cumartesi günleri bir araya geliniyor.

Sadece eğlence değil, dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde, katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor.

Yaran müziğinde genellikle bağlama, keman, cümbüş, ud, klarnet, darbuka, kanun, def ve zilli maşa kullanılıyor.

Yaran çavuşu tarafından belirlenen yaranlar, ortaya çıkarak Çankırı’ya has zeybek oynuyor.