Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi İŞTAR Kadın Merkezi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi organizasyonunda, İŞTAR Çay Mahallesi Şubesi’nde çocuklara yönelik ’İnsan Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Temalı’ tiyatro oyunları sahnelendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 65’inci yıldönümünde, hafta boyu çeşitli etkinliklere imza atan Akdeniz Belediyesi, çocukları da unutmadı. Akdeniz Belediyesi İŞTAR Kadın Merkezi ve İHD Mersin Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, çocuklara insan hakları konulu tiyatro gösterimleri sunuldu. İŞTAR Kadın Merkezinin Çay Mahallesi Şubesi’nde gerçekleşen etkinliğe İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Akdeniz Belediyesi yöneticileri, İŞTAR temsilcileri ile çok sayıda mahalle sakini kadın ve çocuklar katıldı. Tiyatro gösterimi öncesinde konuklara hitap eden İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, insan hak ve özgürlüklerinin önemini vurguladı. 10 Aralık ile başlayan İnsan Hakları Haftasında ilk akla gelenin çocuklar olduğuna değinen Tanrıverdi, “Çünkü olayları, savaşları ve kavgaları büyükler çıkarıyor, ama bunlardan en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor, zarar görüyor. Çocuklar, kendilerinin karar vermedikleri olaylarda mağdur oluyor. O yüzden diyoruz ki, çocukların çocuk olmaktan kaynaklı bazı temel hakları var. Bu haklardan mutlaka yeryüzündeki tüm çocukların hiçbir ayrım yapmadan eşit şekilde yararlanmaları gerekir. Bunların başında yaşam, eğitim-öğretim, beslenme, sosyal yaşamda rahatça ortam yaratabilme, kültürünü geliştirme hakları gelir. Biz de İHD olarak Akdeniz Belediyesi ile birlikte İnsan Hakları Haftası boyunca birtakım çalışmalara imza attık. Burada bu çerçevede büyükleriniz sizler için bir oyun sergileyecekler. Biz istiyoruz ki bütün çocuklarımızın güzel okulları, oyun alanları olsun, çocuklarımız istedikleri, hak ettikleri bir yaşama ulaşabilsinler” dedi.

Etkinlikte ilk olarak İŞTAR Kadın Merkezi’nin Çay Mahallesi Şubesi’ndeki kurslarına devam eden çocukların rol aldığı ’Çocuk Hakları isimli kısa oyun sahnelendi. Fatma Özçelik, Yusuf Bozkurt, Elif Bağseven, Neslihan Şanlı ve Dilan Yazar’ın rol aldığı oyun, ailesi tarafından okula gönderilmeyen Fatma’yı konu alıyor. Oyunun sonunda, Fatma’nın öğretmeni aileyi ikna ediyor ve cinsiyet ayrımı olmaksızın her çocuğun eğitim hakkının olması gerektiği mesajı veriliyor.

Daha sonra ise Tiyatro Agon oyuncuları tarafından sahnelenen ’Benim Güzel Pabuçlarım’ adlı tiyatro oyunu izleyici kadın ve çocukların beğenisine sunuldu. Dersu Yavuz Altun’un yazdığı ve insani duygular ile teknolojinin mücadelesini konu alan oyunda günün birinde sirke bir robot palyaço gelir. Ama bu robot palyaçonun gelişi sirk çalışanları için hiç iyi olmaz. Yıllardır sirkte çalışan palyaço, robot palyaço yüzünden işten kovulur, daha da kötüsü en sevdiği eşyası olan kırmızı pabuçları elinden alınır. Palyaço, para kazanıp pabuçlarını geri almak için birçok ise girer ama çevreye ve doğaya duyarlılığı yüzünden patronlarının sırf para kazanmak için kendisinden yapmasını istedikleri şeyleri yapmaması nedeniyle girdiği her işten kovulur. Pabuçlarına kavuşamayacağını düşünüp umutsuzluğa kapıldığı sırada, dostu olan oyuncak ayı, ona çocukların robot palyaçodan çabuk sıkıldığını bu yüzden de işe geri alındığını söyler. İşine ve en önemlisi pabuçlarına kavuşan palyaço artık mutludur. Mustafa Çavuş’un yönetmen-oyuncu olarak yer aldığı tiyatroda, Salih Yıldırım, Gülfidan Dizlek, Selam Çağlar, Mert Asma ve Tarık Şimşek de oyuncu olarak yer aldılar.