Çorum’da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen kutlamalar kapsamında Çorum Valisi Necmettin Kılıç, Garnizon Komutanı J. Alb. Çetin Öcal, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Jandarma alay Komutanı J. Alb. Abrurrahman Başbuğ, ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, siyasi parti parti ve oda başkanlarının katılımlarıyla Hürriyet Meydanı’ndan Pirbaba Parkı’na kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sırasında esnafları ziyaret eden protokol üyeleri bol kazanç dileğinde bulunarak gül ve karanfil dağıttı.

Ahilik kültürü hakkında bilgiler veren ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, Ahi Evran Veli’nin esnaf teşkilatının kurulmasında büyük katkı sağladığını söyledi.

Vatandaşlara küçük esnaftan alış veriş yapmaları için çağrıda bulunan ÇESOB Başkanı Kılıç, “Esnaf yaşasın ki devlette yaşasın felsefesi ile hareket etmemiz gerekiyor. Bir esnafımızın kapısına gidelim, 100 liralık alış veriş yapıyorsak, esnaf kardeşlerimizden de en azından bir 50 liralık alış veriş yapalım. İşsizlik oranı yükseliyorsa esnaf ve sanatkârın korunması gerekiyor. Bugün Çorum’da 20 bin işsiz var. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Bir alış veriş merkezlerinin kurulmasına karşı değiliz ama esnafımız da yaşatılsın” dedi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de, esnafın milletin çimentosu olduğunu söyledi.

Toprakları ‘vatan’, toplulukları ise ‘millet’ yapan şey ürettikleri manevi değerler olduğunu dile getiren Başkan Külcü, “Ne kadar zengin bir maneviyatı varsa, milli değerleri, yerli olarak ifade edilen değerleri ne kadar güçlü ise bilin ki o devlet, o millet o kadar güçlüdür. 1200’lü yılların ortalarından itibaren Kırım’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlara uzanan bu teşkilatı özel kılan şey içinde barındırdığı, büyüttüğü o değerlerdir. O değerler öylesine evrensel ve sınırları zamanlar ötesine geçen değerler ki 600 yıl sonra hala o değerleri biz bugün burada konuşuyoruz. Kendimize şunu sormalıyız. Biz bu kutlamalarda, programlarda sadece anacak mıyız, yoksa andıklarımızı anlattıklarımızı anlayacak ve kendi hayatımıza geçirecek miyiz? Yoksa konuşuruz, birbirimize anlatırız, anlayanımız olur, sadece dinleyenimiz olur, unutan olur. Sonunda hepimiz unutuyor isek hayatımıza buradan bir şey aksettirmiyorsak o zaman bazı işlerimizde eksiklik var. Biz farklı bir milletiz. Bu millet dünde yüce gönüllü bir milletti, bugünde yine yüce gönüllü bir millet. Hasletlerinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Esnafımızda duruşuyla milletimizin çimentosu durumundadır” diye konuştu.

Vali Necmeddin Kılıç da, “Medeniyet kodlarımız Hacı Bektaş’tır, Ahi Evran’dır, Yunus Emre’dir, Molla Yusuf’tur. Bizim medeniyet kodlarımıza dönüp, kendi değerlerimizi kavrayabildiğimiz zaman muhakkak daha güzel günlerin bizim olması kaçınılmazdır. Biz Anadolu’ya sadece askeri güçle, kılıçla gelmedik. Kuvvetli bir medeniyetle geldik. Çağları aşan bir medeniyetle geldik. Avrupa Orta Çağı yaşarken biz Anadolu coğrafyasında Ahilik teşkilatını kuruyorduk, Bacıyanı Rum teşkilatını kuruyorduk, Mevlanaları, Hacı Bektaşları yetiştiriyorduk. Ahilik teşkilatı, Çıraklık ve Halk Eğitim Merkezlerinin yaptığı işleri yapıyordu. Usta-çırak ilişkisi ile sanayiye elaman yetiştiriyorlardı. Halen yaşayan kuvvetli bir sistem kuruyorsunuz. Bugün çok büyük bütçelerle kamu olarak yapmaya çalıştığımız işleri bin sene önce kuvvetli bir sivil toplum inisiyatifi ile kamunun zaman ve para kaybetmeden yapmasını temin ediyorsunuz. Bu teşkilatların içerisinde bizim diriliş kodlarımız var. Eğer biz yeniden dünyaya bir medeniyet tasavvuru ile doğacaksak, yeniden büyük devlet olacaksak, yeniden dünya ufuklarında ayyıldızlı bayrağımızı dalgalandıracaksak medeniyet kodlarını kavramamız gerekiyor. Medeniyet kodlarımız Hacı Bektaş’tır, Ahi Evran’dır, Yunus Emre’dir, Molla Yusuf’tur. Bizim medeniyet kodlarımıza dönüp, kendi değerlerimizi kavrayabildiğimiz zaman muhakkak daha güzel günlerin bizim olması kaçınılmazdır” şeklinde konuştu.

Programda yılın ahisi seçilen mobilya ustası Kemal Uğurel’e ÇESOB Başkanı Kılıç tarafından kaftan giydirilmesi, Mehter ve halk oyunları gösterileri ile sona erdi.