Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin dünya ünlü cazibe merkezi Cunda Adası’nda kaderine terk edilen ’Despot’un Evi’ adıyla bilinen eski Çocuk Esirgeme Kurumu, restore edilerek turizme kazandırılacak.

Bir madencilik firmasının sahipleri olan İsmail, Ali ve Hakkı Polat kardeşler tarafından 23 Ekim 2014 tarihinde Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açılan ihaleyle yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına kiralanan Despot’un Evi, restore edilip butik otel olarak turizme kazandıracak. İhaleyi kazanan Polat kardeşlerin 3 milyon lira ihale bedeli karşılığında kiraladıkları Ayvalık’ın en önemli tarihi binalarından olan bina için ayrıca bakanlığa her yıl kardan da yüzde 1 pay ödeneceği öğrenildi.

İHA’ya açıklamalarda bulunan İsmail Polat, amaçlarının Despot’un Evi’ni aslına uygun olarak restore edip turizme kazandırmak olduğunu söyledi. İhaleyi kazandıklarını ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan resmi tebliğ beklediklerini ifade eden Polat, bakanlık tarafından resmi evrakın ellerine ulaşmasıyla hemen kolları sıvayarak, tarihi binanın restorasyonu için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.

Uyuşturucu ve alkoliklerin sığınağı olan tarihi yapının restore edilecek olması, Cundalı vatandaşlar tarafından ise memnuniyetle karşılandı.

DESPOT’UN EVİ’NİN RESTORASYONU KÖRDÜĞÜM HALİNE GELMİŞTİ

Yunanistan’dan Cunda’ya gelen despot tarafından 1862 yılında inşa edilen tarihi bina, 1877’de despotun hırsızlar tarafından öldürülmesinin ardından Osmanlı Devleti’nce satın alındı. Bir süre hükümet binası olarak kullanılan Despot’un Evi, 1921 yılında çocuk yurdu (o dönemki adıyla öksüz yurdu) olarak kullanıldı. 1980 yılında çocuk yurdunun yeni binasına taşınmasıyla Despot’un Evi kaderine terk edildi ve bugüne kadar boş kaldı. Zaman içerisinde bakımsızlık nedeniyle çatısı çöken ve harabeye dönen tarihi bina, 2010 yılında Ayvalık Mal Müdürlüğü bünyesindeki Milli Emlak tarafından ihaleye çıkartıldı. 152 yıllık tarihi binanın 2010 yılında yap-işlet-Devret modeliyle yapılan ihalesine Ayvalık Sanayici İşadamları Turizm İnşaat A.Ş. adına Burhan Kılıçarslan, Ayvalık Gıda San. Tic. Ltd. Şti adına Ufuk Önel, özel kişi olarak da Zafer Doğanay ve Güven Ezer adlı girişimciler katıldı. 49 yıllık irtifak hakkı için yapılan ihalede gülen taraf, yıllık kira bedeli olarak 401 bin 100 TL karşılığında Güven Ezer adlı Cundalı bir otel işletmecisi oldu. İhaleyi kazanan Ezer, binayı çok sevdiği eşine armağan ettiğini belirtmesinin ardından bir yıllık ön hazırlık sözleşmesi imzalamasına rağmen restorasyon projesini hazırlayamayarak, ihale teminatını yaktı ve geri çekildi. Geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu kararıyla Ayvalık’ın önemli tarihi simgelerinden biri olan bina Maliye Bakanlığı’ndan alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.