Devlet Tiyatrolarının üç yeni oyunu üç farklı bölgede tiyatro seyircisiyle buluşuyor. Ankara’dan İstanbul’a, İzmir’den Van’a, Antalya’dan Trabzon’a Devlet Tiyatrolarının tüm sahnelerinde perdeler bu hafta yine kapalı gişe oyunlara açılıyor.

Necip Fazıl Kısakürek’i üçüncü kez Devlet Tiyatroları sahnesine taşıyan, Servet Aybar yönetimindeki ‘Sabırtaşı’ Ankara’da seyirciyle ilk kez buluşurken, David Greig’in oyunlaştırdığı ve Özgür Yalım’ın sahneye taşıdığı Raja Shehadeh eseri ‘Bülbül Susturulduğunda’ İstanbul’da, Turgay Yıldız’ın oyunlaştırdığı ve A. Arif Atalay’ın yönettiği anonim bir çocuk oyunu olan ‘Alaaddin’in Sihirli Lambası’ ise Erzurum’da seyirci karşısına çıkacak yeni oyunlar arasında yer alıyor.

ANKARA SAHNELERİNDE 15 OYUN

Devlet Tiyatroları bu hafta içerisinde Ankara’daki sahnelerinde biri yeni toplam 15 oyunu sahneye taşırken, küçük seyircileri için ise birbirinden eğlenceli 4 oyun sahneleyecek.

Rejisör Semih Sergen’in yönetmenliğini kendi yaptığı eseri ‘Mevlana-Aşk ve Barış Çığlığı’ Ankara 75. Yıl Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşurken; rejisör Erhan Görgülü’nün sahneye taşıdığı bir Çehov eseri ‘Vanya Dayı’ Akün Sahnesinde, M. Volkan Benli’nin yönettiği Necati Cumalı’nın eseri ‘Nalınlar’ ile Fikret Terzi’nin yazarak yönettiği çocuk oyunu ‘Miyhavlar Tiyatrosu’ Altındağ Tiyatrosunda perdelerini açacak.

Rejisör Mustafa Kurt’un sahneye taşıdığı Henrik Ibsen’in ‘Hedda Gabler’ isimli eseri Büyük Tiyatroda, Boris Andrei Savviç’in yönettiği bir Shakespeare eseri olan ‘Cymbeline’ Cüneyt Gökçer Sahnesinde, Refik Erduran’ın yazdığı Ali Hürol’un yönettiği ‘Ramiz ile Jülide’ ve Adrian Mitchell’in oyunlaştırdığı Sabri Özmener yönetimindeki bir Andersen eseri olan çocuk oyunu ‘Karlar Kraliçesi’ Küçük Tiyatroda, Yurdaer Okur’un yönettiği Pedro Bloch eseri ‘Euridice’nin Elleri’ Oda Tiyatrosunda, Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı ve Servet Aybar’ın yönettiği ‘Sabırtaşı’ Stüdyo Sahnede, Aclan Büyüktürkoğlu’nun yönettiği yine bir Çehov eseri ‘Kuğu’nun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi’ Tatbikat Sahnesinde, rejisör Ayşe Emel Mesci’nin sahneye taşıdığı Federico Garcia Lorca eseri ‘Bernarda Alba’nın Evi’ ile Sevim Ak’ın yazdığı Servet Aybar’ın oyunlaştırdığı çocuk oyunu ‘Horoz Adam ve Korsan’ İrfan Şahinbaş Sahnesinde ve Tuncer Yığcı’nın yönettiği bir August Strindberg eseri ‘Alacaklılar’ ile Ulviye Karaca’nın yazarak yönettiği çocuk oyunu ‘Üç Şehzade’ ise Şinasi Sahnesinde bu hafta içerisinde Ankaralı seyircilerle buluşacak oyunlar diğer arasında.

İSTANBUL’DA BU HAFTA

İstanbul Devlet Tiyatrosu ise haftaya ‘Bülbül Susturulduğunda’ isimli oyunun prömiyeri ile başlayacak. Devlet Tiyatrolarının İstanbul’daki sahnelerinde bu hafta içerisinde toplam 7 oyun seyirciyle buluşacak.

Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesinde Mutlu Güney’in yönettiği Muzaffer İzgü’nün eseri ‘Lütfen Kızımla Evlenir misiniz?’, Cevahir Sahneleri Salon 1’de rejisör M. Şakir Gürzumar’ın sahneye taşıdığı bir Thorvald Steen-Tarık Ali eseri olan ‘Çöl Fırtınaları’, Salon 2’de Kazım Akşar’ın yazarak yönettiği ‘Güneş Batarken Bile Büyük’, Küçük Sahnede Funda Özşener’in yazdığı ve Metin Belgin’in yönettiği ‘Sevgili Hayat’, Küçükçekmece Sahnesinde Gökhan Erarslan’ın yazdığı ve Mutlu Güney’in yönettiği ‘Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa’ ile Levent Niş’in yönettiği Ülker Köksal’a ait olan çocuk oyunu ‘Barış Gezegeni’, Üsküdar Stüdyo Sahnede David Greig’in oyunlaştırarak Özgür Yalım’ın sahneye taşıdığı Raja Shehadeh’e ait ‘Bülbül Susturulduğunda’ ve Üsküdar Tekel Sahnesinde ise rejisör Işıl Kasapoğlu’nun sahneye taşıdığı bir Shakespeare eseri olan ‘Hamlet’ tiyatroseverlerle buluşacak.

TÜRKİYE’DEKİ DİĞER SAHNELER

Bursa Devlet Tiyatrosunda ‘Kanlı Nigar’ ile çocuk oyunları ‘Sırça Köşk’ ve ‘Kaçaklar’ AVP Sahnesinde, ‘Kozalar’ ise Oda Tiyatrosuda sahnelenecek diğer oyunlar arasında yer alıyor.

‘Vişne Bahçesi’ ile çocuk oyunu ‘Canlanan Masallar’ bu hafta içerisinde İzmir Konak Sahnesinde perdelerini açarken; ‘Macun Hokkası’ ile çocuk oyunu ‘Merhaba Hayat’ Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesinde, ‘Parkta Güzel Bir Gün’ Trabzon Haluk Ongan Sahnesinde, ‘Hırçın Kız’ Diyarbakır Orhan Asena Tiyatro Sahnesinde, ‘Fare’ ile çocuk oyunu ‘Barış Çiçeği’ Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi Sahnesi Küçük Salonda, ‘Çıkmaz Sokak Çocukları’ ile çocuk oyunu ‘Alaaddin’in Sihirli Lambası’ Erzurum Sahnesinde, ‘Shirley Valentine’ ile çocuk oyunu ‘Pinokyo’ Konya Sahnesinde, ‘Kader Kısmet Oyunu’ Sivas Atatürk Kültür Merkezi Sahnesinde perde diyecek oyunlar arasında.

DEVLET TİYATROLARININ TURNE OYUNLARI

Devlet Tiyatrolarının bu hafta içerisindeki turne programında ise 7 oyun yer alıyor. Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Rulet’ hafta içerisinde Van’da seyirci karşısına çıkarken; Sivas Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Yunus Emre’ Çorum ve Samsun sahnelerinde, İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Kurban’ ile çocuk oyunu ‘Neşeli Kampçılar’ Zonguldak ve Sakarya’da, İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı ‘İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı’ Karabük, Eskipazar (Karabük), Çaycuma (Zonguldak) ve Bartın’da, Konya Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Töre’ Kırıkkale’de ve İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Hastalık Hastası’ ise Kütahya’da hafta içerisinde düzenlenecek turnelerde seyirciyle buluşacak.