Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, oyuncular açıklama yapmış gibi lanse edilerek, "Soytarı", "Palyaço" ,"Konu mankeni", "Animatör" benzetmeleriyle sanatçıların itibarsızlaştırılmasını sanatçılar adına esefle kınadıklarını açıkladı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan "Tiyatrocu mu Saray Soytarısı mı" başlıklı haber üzerine açıklama yapılması ihtiyacı duyulduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak ülkeye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin onuruna düzenlenen ziyaret programı kapsamında 1 Aralık 2014 tarihinde sergilenen dramatizasyon konusunda Cumhurbaşkanlığı yetkilileri tarafından Devlet Tiyatrolarının katkılarının istendiği belirtilerek şöyle denildi:

"Konu hakkında alınan bilgi çerçevesinde, Mevlana, Tolstoy, Ömer Hayyam ve Puşkin, rol kişi dramatizasyonu, kostümleri, plastik makyajı, dekor realizasyonu, ilgili mevzuata uygun şekilde görevlendirilen 12 kişilik bir ekiple hazırlanmıştır. Dramatizasyonda kullanılan metinler, büyük bölümü Rusça olduğundan önceden seslendirilmiştir. Devletimizin en üst makamının bir resmi programı kapsamında sanatsal bir etkinliğin de yer alması sanata verilen değerin göstergesidir. Sanatçılarımızın performansı da tüm katılımcılar tarafından takdir edilmiştir. Buna karşın; bir gazetede yapılan asılsız ve provokatif bir haberde, etkinlik kapsamında büyük kültür insanlarının canlandırılmasında oyuncusundan kostümcüsüne, makyözünden baş realizatörüne emek harcayan sanatçılarımızın tırnak içinde “konu mankeni” ve “animatör” olarak sunulmasını; DT oyuncuları ifade etmiş gibi kullanılan “Biz saray soytarıları mıyız? Sanat ve sanatçı hiçbir dönemde bu kadar aşağılanmamıştı” yaklaşımını şiddetle kınıyoruz. Ayrıca bu dramatizasyonun küçümseme ve değersizleştirme adına animasyon olarak nitelendirilmesini, animatör sanatçılarına yapılan büyük bir haksızlık olarak sanat adına esefle karşılıyoruz. Masa başından yapıldığı aşikâr olan bu maksatlı haberde, DT oyuncuları açıklama yapmış gibi lanse edilerek, "Soytarı","Palyaço", "Konu mankeni" "Animatör" benzetmeleriyle sanatçılarımızın itibarsızlaştırılmasını sanatçılarımız adına DT Genel Müdürlüğü olarak esefle kınıyoruz. Kurumumuzu ve sanatçılarımızı yıpratmaya yönelik yapılan bu art niyetli haberleri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”