Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Karaman Şubesinin Cumartesi Buluşmalarının bu haftaki konuğu Karaman Lisesi Okul Müdürü Ayhan Kahraman oldu. Eğitimcilerin ve öğrencilerin bir araya geldiği buluşmada “Necip Fazıl ve Çile Nesli”  konu olarak işlendi.

Konuşmanın başlangıcında Necip Fazıl Kısakürek hakkında bilgi veren Kahraman, “12 yaşında şiire başlayan Necip Fazıl’ın ilk şiir kitabı 17 yaşında iken yayınlandı ve şiirleri Milli Eğitim Bakanlığının ders kitapları arasında okutuldu. Genç yaşta yazdığı tiyatro eserleri, döneminin tiyatrolarında aylarca kapalı gişe sahnelendi. Paris dönüşünde yayımladığı “Örümcek Ağı ve Kaldırımlar” adlı şiir kitapları onu çok genç yaşta ünlü yaptı. Henüz 30 yaşına basmadan çıkardığı yeni şiir kitabı “Ben ve Ötesi” ile takdir toplamayı sürdürdü. Birçok kişi tarafından da çok sevilen “Üstad Necip Fazıl Kısakürek” olarak anılmaya başlandı” dedi.

ÜSTÜN BİR AHLAK FELSEFESİNİ SAVUNDU

Necip Fazıl Kısakürek’in dünyevi hayat üzerine yoğunlaştığını ve eğlenceye de düşkün olduğunu kaydeden Kahraman, Necip Fazıl’ın Nakşi Şeyhi Abdulhakim Arvasi ile tanıştıktan sora İslam’i kimliğe büründüğünü dile getirdi. Kahraman, “1934’ten sonra hemen tümünde üstün bir ahlak felsefesinin savunulduğu tiyatro eserlerini birbiri ardına kaleme aldı. Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak, Nam-ı Diğer Parmaksız Salih gibi piyesleri büyük ilgi gördü. Cinnet Mustatili adlı eserinde hapishane anıları yer alır” diye açıkladı. Kahraman, Necip Fazıl Kısakürek’in 1934 yılından sonraki değişiminden dolayı eski çevresi tarafından hor görüldüğünü ve dışlandığını ifade etti.

NECİP FAZIL’IN BÜTÜN ESERLERİNDE “ÇİLE” HİSSEDİLİR

Necip Fazıl’ın Çilesi hakkında açıklama yapan Kahraman, “Yaşamı boyunca ‘yüce’ değerler arasında seçim yapmak zorunda kalmanın ağırlığını yaşayan Necip Fazıl, bu sebeple trajik bir yazgıyla da yüzleşir. Bu trajik yazgının izleri sadece ‘Çile’ şiirinde değil; hemen hemen Necip Fazıl’ın tüm eserlerinde hissedilebilir. Cumhuriyet dönemi Türk şiiri içinde, şiirin geçirdiği değişim evrelerinin sancılarını en derinden yaşayan şairlerden biri kuşkusuz Necip Fazıl Kısakürek’tir”(Muhammet  Hüküm) şeklinde konuştu.

ADEM DEMİREL