Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ev sahipliğinde, Divan-ı Hikmet sohbetlerinin 13’üncüsünü düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ev sahipliğinde, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin 13’üncüsü düzenlediği Divan-ı Hikmet sohbetleri gerçekleştirildi. Ahmet Yesevi Üniversitesi, TİKA ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyelerinin katıldığı ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof.Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasını yaptığı programda, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yılmaz da konuşmacı olarak yer aldı.

2016 UNESCO Ahmet Yesevi Yılı vesilesiyle gerçekleştirdikleri faaliyetler kapsamında 13 aydır Divan-ı Hikmet sohbetleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Musa Yıldız, Ramazan ayı münasebetiyle bu sohbetlere ara verip Ekim ayında yeniden devam edeceklerini söyledi. Bu vesileyle Cumartesi günü başlayacak olan Ramazan ayını da tebrik eden Yıldız, "Rabbim Ramazan ayının hayır ve bereketinden istifade etmeyi nasip etsin" dedi.

UNESCO faaliyetleri kapsamında Hoca Ahmet Yesevi Yılı ile ilgi Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin çalışmalar yaptığını aktaran Yıldız, "Ülkemizdeki farklı üniversitelerin bu çalışmalar kapsamında bizlere destekleri oluyor. Ülkemizde ilk defa Hoca Ahmet Yesevi ile ilgili faaliyet yapan üniversite Kayseri’de bulunan Erciyes Üniversitesi’dir. 1993 yılında Hoca Ahmet Yesevi’nin doğumunun 900. yıl dönümü olarak uluslararası bir sempozyum yapmışlardı. Geçen hafta bizlerin de destekleriyle birlikte bu sefer vefatının 850’nci yıl dönümü çerçevesinde uluslararası bir sempozyum yaptık. O sempozyumda bulunan konuşmacılarımızın tamamı Hoca Ahmet Yesevi ikliminde yaşamış, onun adeta ayak izlerine basmış hocalarımızdı. Ayrıca Yesevi Hazretlerinin eserlerini yayınlamaya başlamıştık, Divan-ı Hikmet ve Fakr-Name’yi yayınladık. Arzu ediyoruz ki onun takipçilerinin de eserlerini yayınlayalım. Onlar da bir takvim içerisinde bir planlama yaptı. Dilerseniz bu eserleri internetten indirebilir veya Hoca Ahmet Yesevi’nin Ankara’daki merkezi olan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığına bir gün uğrarsanız size bu kıymetli eserleri de takdim etmekten mutluluk duyarız" şeklinde konuşarak sözü konuşmacı Prof. Dr. Ali Yılmaz’a bıraktı.

Yunus Emre’nin "Bana seni gerek seni" şiirinin dizelerini okuyarak konuşmasına başlayan Prof.Dr. Yılmaz ise, konuşmasında Hoca Ahmet Yesevi’yi, Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre ile kıyaslayacak ve ortak noktalarına değinecek bir konuşma yapacağını belirterek, Yunus Emre’nin bu şiirindeki rediflerin Ahmet Yesevi’nin sözlerinde de kullanılmış olduğunu ifade etti. Hoca Ahmet Yesevi’nin Hikmetini okuyan ve Türkçe olarak yorumlayan Yılmaz, Hoca Ahmet Yesevi’nin, Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre’nin ibadetler hususundaki görüşlerinin de birbiriyle örtüştüğünü dile getirdi. Program sonunda Yılmaz’a plaket takdim edildi.

Divan-ı Hikmet

Divan-ı Hikmet, 12. yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi tarafından dörtlüklerle ve hece ölçüsüyle yazılmış dini, tasavvufi ve öğretici bir eserdir. Genel olarak dervişlik hakkında övgülerden, bu dünyadan şikayetten, cennet ve cehennem tasvirlerinden, Peygamberimizin (SAV) hayatından ve mucizelerinden bahsedilir. Dini ve ahlaki öğütler veren şiirlere de yer verilmiştir. Dörtlüklerin her birine “hikmet” adı verilmiş ve bu hikmetler Orta Asya ve Anadolu’da yayılarak halkı derinden etkilemiştir.

(JA-BT-Y)

.