Fotoğraf sanatçısı Füsun Tirman, Harika Kora ve Serap Borucu cezaevinde tutuklu bulunan kadın ve çocukların yaşamına ilişkin yaptıkları ’Umutları Ertelenen Çocuklar’ adlı çalışmanın sergisi Diyarbakır’da bulunan Amed Sanat Galerisi’nde açıldı.

Bir yıllık çalışma yürüten üç kadın, cezaevlerinde, anne mahkumlarla “Cezaevinde anne olmanın” güçlü yanlarını konuşup, gündelik yaşamını izleyerek, fotoğraflarını çekti ve onları artık birer belge haline getirerek görünür kılmayı ve kamuoyunda duyarlılık yaratmayı başardı. Daha önce İstanbul’da üç ayrı yerde açılan sergi sanatçı Barış Seyitvan’ın koordinatörlüğünü yaptığı Sümerpark’taki Amed Sanat Galerisi’nde açıldı.

"BURASI NERESİ DİYE SORDUKLARINDA ZORLANIYORUZ"

80 fotoğrafın bulunduğu sergide annelerin alıntılarına da yer verildi. Alıntılarda, "Bebeğim 9 aylık. Emeklerken sürekli pencereye, ışığa doğru gidiyor. Birlikte ranzanın ikinci katında yatıyoruz. Gece doğru dürüst uyuyamıyorum, aşağıya düşerse diye.", "Burası neresi diye sorduklarında anlatmakta zorlanıyoruz. Kimimiz hastane diyoruz, kimimiz iş yeri. Anlatamıyoruz kapıların neden kilitli olduğunu burada. 3,5-4 yaşına geldiklerinde sordukları onlarca soruya cevap bulmaya çalışıyoruz çaresizce.", "Cezaevinde yılın annesi seçildiğim gün bir buket çiçek hediye ettiler. Koğuşumuza yıllar sonra giren ilk çiçekti. 25 kadın o buket solmasın diye gözümüz gibi baktık", "Küçük oğlum top kek istedi benden. Burada hiç gelirim yok. Ailem de beni reddettiği için görüşe gelmiyorlar. Burada ayakçılık deniyor, koğuşu temizleyerek kazandığım para ile aldığım sigarayı top kekle takas ettim" şeklinde ifadeler yer alıyor.

Açılışta ev sahipliği yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, karelere bakıldığında inanılmaz bir kasvetin hüznün resmedildiğini ve bunun son derece üzüntü verici olduğunu söyledi. Fotoğraf Sanatçısı Serap Borucu ise, niyetlerinin insanları üzmek olmadığını, Türkiye’de bunca insan hakları ihlalinin olduğu bir dönemde insanları böyle bir sergiyle muhatap etmek istemediklerini ancak bunun çok önemli bir Türkiye gerçeği olduğunu söyledi. Borucu, "Birçok insanın hatta bizlerin bile bilmediği bir gerçek. Biz bu çocuklar için bir şey yapmayı istedik. Fotoğrafların renklerine bile dokunmadık. Tüm gerçekliğiyle ve hayatın renkleriyle yansıtalım istedik" dedi.

Fusun Tirman da yaptıkları çalışmanın sonucu olarak Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi’nin kreşinin “İçeride çocuk var” projesiyle yenilendiğini söyledi.

Sergi 25 Aralık tarihine kadar Amed Sanat Galerisi’nde açık olacak.