Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk film sektörünün son dönemdeki yükselişine dikkat çekerek, “Bugün Dubai’de, Bakü’de, Ürdün’de, Amman’da, Cezayir’de, Tunus’ta dolaştığımız zaman, Türk film sanatının, Türk modasının etkin olmaya başladığını görüyoruz” dedi.

Bakan Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bugün InterContinental’de düzenlediği ve Lost dizisinin Amerikalı yönetmeni Bobby Roth’un da konuk olduğu “Dünya Sinema ve TV Endüstrisinde Yükselen Değer Türkiye” konulu panele katıldı. Çok sayıda yapımcı ve yönetmen ile sektör temsilcisinin katıldığı panelde konuşan Ekonomi Bakanı, Midnight Express (Gece Yarısı Ekspresi) filminin dünyada Türkiye hakkında oluşturduğu kötü imajı hatırlatarak, “Biz dünyada ne yapıyoruz. Türkiye’nin o benim seyrettiğim Midnight Expressi’ndeki algıyı yıkmakla ilgili ne yaptık bugüne kadar, ne yapıyoruz. Devlet olarak biz ne yapıyoruz diye sorduğumuzda; evet devlet olarak biz de güzel şeyler yapıyoruz; ama yeterli değil. Bizim film ve dizi sektörüne hangi imkanları sağladığımızı maalesef anlatamıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, fason bir üretici olarak yaşamaya çalışan ve bu süreçte de dünyadaki gelişmeye ve büyümeye bu hızlı süreçte adapte olamaya çalışan bir ülke olduğunu kaydeden Zeybekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz dünyada enerji ve ham madde kaynaklarının başkalarının kontrol ettiği ve belirlediği tüketim alışkanlıklarını başkalarının belirlediği tüketim ağlarında başkalarının kontrol ettiği dünyada fason bir üretici olarak yaşamaya çalışan ve bu süreçte de dünyadaki gelişmeyi dünyadaki büyümeyi dünyadaki kalkınmayı dünyanın bu hızlı sürecine de bir şekilde adapte olamaya çalışan bir yerinden monte olmaya çalışan ülkeyiz biz. Diğer taraftan da dünyada başka bir gayret var. Bu da bugünkü konumuz tüketim alışkanlıklarını belirlemek, insanları yönlendirmek, insanların algılarını kontrol etmek. İnsanların hangi marka kahveyi içeceğini, hangi müziği seveceği, hangi tarz giyinmeye artık başlayacağı, saatlerinin nasıl olacağı ve çocuklarının oyuncaklarının nasıl olacağı, çocuklarının veya kendilerinin çarşaflarının vaya evteks ürünlerinin üzerindeki resimlerinin ve kahramanlarının ne olacağı, çocukların gençlerin ve insanların hangi starlara ve yıldızlara hayran olacağı, insanların hangi ülkelerde tatil yapacağı, o tatillerde neyi kullanacağı ve nasıl bir tatil şeklini tercih edeceği, hangi coğrafyalara gideceği bunların hepsi artık algı operasyonuyla yapılıyor.”

"BÜTÜN İMKANLARIMIZLA VERDİĞİMİZ DESTEĞİ, 10, 20, 30 KATINA ÇIKARACAĞIZ"

Türk sinema ve film sektörünün genişleyen yelpazesine de değinen Ekonomi Bakanı Zeybekçi, “Bugün Dubai’de, Bakü’de, Ürdün’de, Amman’da, Cezayir’de, Tunus’ta dolaştığımız zaman, Türk film sanatının, Türk modasının, Türk müziğinin, Türk tarzının, Türk modasının artık etkin olmaya başladığını büyük bir sevinçle görüyoruz. Bu şehirlerde ben şunu gördüm Dubai’de, ki; cadde kenarlarındaki devasa billboardlarda gördüğüm manzara beni çok sevindirdi. Türk dizileri, Türk filmleri, Türk starları boy boy orijinal kıyafetleriyle oradaydı ve o an gördüğümde çok iyi bir fikir geldi. Dedim ki biz ne yapıyoruz. Ondan itibaren başladık çalışmaya. İhracatçılar Meclisi’miz de çalışmaya başladı. Biz ne yapıyoruz. Bizim için çok avantajlı bir alan olan kültür coğrafyamızda biz ne yapıyoruz. Biz dünyada ne yapıyoruz. Türkiye’nin o benim seyrettiğim Midnight Express’indeki algıyı yıkmakla ilgili ne yaptık bugüne kadar, ne yapıyoruz. Devlet olarak biz ne yapıyoruz diye sorduğumuzda. Evet devlet olarak biz de güzel şeyler yapıyoruz ama yeterli değil. Bir desteklerimizi iyi anlatamıyoruz. Bizim film ve dizi sektörüne hangi imkanları sağladığımızı maalesef anlatamıyoruz. O yüzden ben hükümet olarak, Ekonomi Bakanı olarak, bu toplantıdan sonra sizlerle bir araya gelip, birlikte ne yapabiliriz, bu özelliklerimizi dünyaya taşımak için en etkili aygıt olan, en etkili yöntem olan bu sanat dalıyla, film sanatıyla nasıl acaba biz dünyaya gidebiliriz. Bu çok önemli bir konu. Biz bütün imkanlarımızla şu anda verdiğimiz desteği 10 katına çıkararak, 20 katına çıkararak, 30 katına çıkararak biz varız” şeklinde konuştu.