Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, Türkiye’de 4 yılda yaklaşık 1,5 milyar kitap satıldığını belirterek, en çok kitap okuyan şehrin İstanbul olduğunu söyledi.

Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu yıl 33’üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 8-16 Kasım’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açacak. 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek İstanbul Kitap Fuarı öncesinde YAYFED Başkanı Bayram Murat, Türklerin sanıldığından daha fazla kitap okuduğunu söyledi.

Fuar öncesi Türk insanın okuma alışkanlıkları hakkında bilgi veren Bayram Murat, bandrol sayıları dikkate alındığında her mevsim kitap okunduğunu ifade etti. 2010 - 2014 yılından itibaren 1 milyar 412 milyon 816 bin 674 bandrollü kitap satıldığını açıklayan Murat, “Geçtiğimiz yıllarda sonbahar ayında daha fazla kitap okunduğunu görüyorduk. Ancak bu yıl kitap satış oranlarını incelediğimizde sonbaharda ufak artışların olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“KİTAP SATIŞLARI KIŞ AYLARINDA DÜŞÜYOR”

Kış aylarında daha az kitap satın alındığını belirten Bayram Murat, “Son beş yılın satışlarını dikkate aldığımızda kitap okuma oranlarının kış aylarında düştüğünü görüyoruz. Kış aylarında insanların daha fazla televizyon izlediğini, kitap okuma oranlarının bu yüzden azaldığını söyleyebiliriz. Gelişmiş ülkelerde satışların homojen dağıldığını görüyoruz. Yayıncılığın geleceği açısından aralık, ocak ve şubat ayı satışlarının artması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Okulların açılmasıyla kitap satışlarının arttığını belirten Murat, “En çok kitap okulların açıldığı eylül ayında satılıyor. En az kitap kış aylarında satılıyor” dedi.

“EN ÇOK EĞİTİM YAYINLARI TERCİH EDİLİYOR”

Yetişkin araştırma- inceleme, yetişkin kurgu, çocuk-gençlik, eğitim, akademik, inanç ve ithal kategorilerinde kitap satışları baz alındığında en çok eğitim yayınlarının tercih edildiğini belirten Bayram Murat şöyle konuştu, “Eğitim yayınları yüzde 54 ile birinci sırada bulunuyor. En çok tercih edilen ikinci yayın türü ise dini yayınlar. Her türlü dini yayınlar yüzde 17 ile ikinci sırada yer alıyor. Yetişkin araştırma-inceleme kitapları yüzde 13 ile üçündü sırada yer alıyor” diye konuştu.

“EN ÇOK KİTAP OKUYAN ŞEHİR İSTANBUL”

2014 yılı boyunca 6 milyar 290 milyon 529 bin 828 liralık kitap satıldığını açıklayan Bayram Murat, "3 milyar 755 milyon 814 bin 194 bin liralık kitap satışı ile tüm Türkiye’deki satışın yarıdan fazlası İstanbul’da gerçekleşiyor. İkinci sırada 1 milyar 690 milyon 823 bin 200 liralık satışla Ankara, üçüncü sırada ise 843 milyon 892 bin 434 liralık satışla İzmir bulunmakta. Bu yıl Frankfurt Fuarına 105 ülkeden 7 bin sektör temsilcisi katıldı. İstanbul kitap fuarı da her geçen gün büyüyor. Biz de global markalar çıkarmayı başarabilmeliyiz. Türk yayıncılık sektörü her yıl önemli oranda büyüyerek markalaşma adına da önemli adımlar atıyor” şeklinde konuştu.