Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen 4. AB-Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali 31 Ekim 2014 cuma günü başlıyor. Üç gün sürecek festival süresince AB ve Türkiye yapımı belgesel filmler Trabzonlu sanatseverlerle buluşacak.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, etkinlik kapsamında oluşturulan Belgesel Sinema Atölyesi’nin bu yıl yönetmen Erdal Eksert’in eğitmenliğinde Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çanakçı ’Kuş’ köyünde köylü kadınlarla birlikte “Göğe Islık Çalan Kadınlar” isimli ortak bir belgesel film çektiğini belirtti.

Karbuz, her sene ilginç filmlerle festival kapsamında düzenlenen film atölyesi sahnesinde insanlara seslenme imkanı bulduklarını belirterek şöyle konuştu: "Geçen yıl Tonyalı kadınlar ondan önceki yıl kendi filmlerini çeken kadınların belgesel filmlerini yapmıştık. Bu yıl yine Karadeniz’in köylerinde devam ediyor belgesel film atölyesi. Giresun’un Çanakçı ilçesi Kuş köyü diye bilenen köydeydik. Kuş köyünde bulunan kadınlar Karadeniz’in bütün köylerinde olduğu gibi ön planda. Bu köyün ilginç bir yanı var günlük yaşamlarında Kuş dili dediğimiz ıslıkla çalan bir dil konuşuyorlar. Karadeniz yüksek bir kısım olduğu için ya bağırarak konuşmak gerekiyor ya da ıslıkla bir dil geliştirmişler. Bu filmi anlatıyoruz, kadınlar yine başrolle oynuyor. Bu köyde kuşdili kursları açılıyor. Köyün büyükleri köydeki okulda kuş dili kursu açarak çocuklara bu dili öğretiyor. Dil unutulmasın yaşasın diye bu dili öğretiyorlar. Bu filmde Karadeniz’in o müthiş doğasını görüyoruz. Tabi Avrupa Birliği’nin bir etkinliği olduğu için köylü kadınlar AB’ye de selam söylemeyi ihmal etmedi. Kuş dili AB’nin resmi dili olsun diye çağrıda bulundular. Şakayla karışık göndermeler yaptılar”

GÜNLÜK YAŞAMLARINDA KUŞ DİLİYLE ANLAŞIYORLAR

Kuş dili konuşarak çekilen belgesel filmin baş rolünde oynayan Muazzez Köçek, köylü kadınlarla birlikte köydeki günlük yaşamlarından birer kesit sundu. Köylüler, günlük yaşamlarında ıslıkla anlaştıkları Kuş dilini çok sık kullandıklarını çocuklarına da bu dili öğretmek için kurs açtıklarını belirterek, Avrupa Birliği’ne seslenmeyi de ihmal etmedi. Belgesel filmde konuşan köylü kadınlar dillerini yaşatma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. “Kuş dilini AB’nin resmi dilleri arasında görmek istiyoruz” diyen filmin başkarakteri Muazzez Çanakçı, farklılıkların zenginlik olduğunu belirtti.

Filmin ilk gösterimi 31 Ocak Cuma günü saat 19.00’da Trabzon’da Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.