NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir’de, "1'inci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali" ile "2'nci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü ve Barış Sempozyumu" başladı.

Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi işbirliğinde, Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü tarafından Üniversite Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılışta konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Hacı Bektaş Veli gibi büyük bir değeri bağrında barındıran Nevşehir'in, Türkiye'nin huzur, barış ve hoşgörü kentlerinin başında geldiğini söyledi.

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentin, geçmişten aldığı mirasla barış ve hoşgörü anlayışını günümüzde de devam ettirdiğini aktaran Ceylan, "Hacı Bektaş Veli, anlam ve önemini bugün daha iyi kavradığımız düşünceleriyle tüm insanlığa seslenen, bugünün evrensel değerlerini asırlar önce insanlığa kazandıran, savaş yerine barışı, düşmanlık yerine dostluğu, kin ve nefret yerine sevgiyi ve hoşgörüyü temel ilke edinen, dini, mezhebi, rengi ya da dünya görüşü ne olursa olsun tüm insanları bir çatı altında toplayan, bir arada yaşamanın yollarını gösteren bir halk önderidir. Tüm yaşamı boyunca düşmanlıkların, kötülüklerin ortadan kaldırılarak barış, sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde yaşanması için mücadele etmiştir" diye konuştu.

Ceylan, Hacı Bektaş Veli'nin insan sevgisi, barış, kardeşlik ve hoşgörü gibi evrensel kavramlara dayanan felsefesinin, 13. yüzyılda farklı inanç ve grupların yaşadığı Anadolu'da toplumsal birliğin sağlanmasında, barış ve huzur ortamının tesisinde ve devam ettirilmesinde çok önemli katkılar sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hacı Bektaş Veli'nin düşünceleri, aynı zamanda ulusal birlik ve beraberliğimizin de harcı olmuştur. Hacı Bektaş Veli'yi tanımak ve onun mesajlarını anlamak büyük önem arz etmektedir. 'Ara, bul' diyerek insanları araştırmaya,  çalışmaya ve bilime sevk etmiştir. 'İncinsen de incitme' diyerek engin bir hoşgörü anlayışı ortaya koymaktadır. Onun ahlak öğretisinin adeta temelini oluşturan 'Eline, diline, beline sahip ol' öğüdü, bir insanın nasıl olması gerektiğini en güzel bir şekilde anlatmaktadır. İrfan sahiplerinin bir toplum için ne kadar değerli olduğunu 'Arifler hem arıdır hem arıtıcı' sözüyle ne güzel özetlemiştir. Birlik ve beraberliğin toplum hayatındaki önemini, 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım' özdeyişiyle tüm çağlara aktarmıştır. 'Hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız' ve 'Düşmanının dahi insan olduğunu unutma' diyerek insana verdiği değeri ortaya koymuştur. 'Kadınları okutunuz' diyerek yaşadığı o dönemde dahi kadın erkek farkı gözetmemiş, kadınların okumasına ve okutulmasına özel bir önem vermiştir."

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise festivale ve sempozyuma katkısı olan Onur Kurulu Üyesi Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a, düzenleme ve bilim kurulu üyeleri ile desteklerinden dolayı Anadolu Ajansı'na teşekkür etti.

Kılıç, Anadolu'nun kültür mozaiğindeki farklılıkları, sevgi ve hoşgörüye vesile olan zenginlikler olarak gördüklerini belirtti.

"İnsan, insanın kurdudur" anlayışının aksine bir muhabbet eri olan Hacı Bektaş Veli'nin 'bir olalım, iri olalım, diri olalım" sözünün, insanları yücelten bir şiar olarak algıladıklarını aktaran Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlkini 2009 yılında 'Doğumunun 800. Yılında Hacıbektaş Veli' adıyla gerçekleştirdiğimiz bilgi şölenini, bu yıl 'Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali-Hacı Bektaş Veli Sempozyumu' olarak daha geniş bir yelpazede düzenliyoruz. Bu etkinlikle yüzün üzerinde başvuru alan ve 56 bildirinin kabul edildiği sempozyum ile Hacı Bektaş Veli felsefesini çeşitli akademik ve sosyal çalışmalarla tanıtmayı, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun her kesiminin kendi kültürlerine, milletine daha çok yaklaşmasını ve aralarında kopmaz bir bağ oluşmasını amaçlamaktayız."

Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında dereceye girenlere kupa ve çeşitli hediyeler verildi.

Açılış programına, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk, MHP Nevşehir Milletvekili Mehmet Varol, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Metin Alkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun ve Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu katıldı.