ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki hükümlü ve tutukluların yaptıkları resimlerden oluşan "Özgür Renkler" sergisi açıldı.

Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, bir alışveriş merkezinde izlenime sunulan sergide, Eskişehir'de bugüne kadar çok sayıda sergi açılışına katıldığını belirtti.

Açtığı sergilerin hepsinin, bundan farklı olduğuna işaret eden Günay, "Çünkü onlar özgür insanlardı, bunların özgürlüğü ise çeşitli nedenlerle kısıtlanmış. Ama buradan bir şey görüyoruz, özgürlükler kısıtlansa da kısıtlanmasa da içimizdeki oluşturucu güç durmuyor. Bu sadece mahkumların içindeki güç değil, bu işin başındaki arkadaşlarımı da tebrik ediyorum" dedi.

Cezaevlerinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Müsebbih Ergin de Eskişehir'deki H tipi cezaevinin, Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden olduğunu söyledi.

Cezaevindeki hobi atölyesinde yapılan resim çalışmalarının sergilendiğini ifade eden Ergin, şöyle konuştu:

"Bin 500 hükümlümüz var. Bu hükümlülerin birçoğu 40, 50 yıldır hapis cezaları olan ve burada bir takım mecburiyetlerle hayata bağlanan insanlar. Farklı alanlarda lüle taşı işlemeleri, konfeksiyon gibi çalışmaları da var. Bu hükümlülerimiz, yaptıkları resimlerde hayal ettikleri dünya özelliklerini tuvallere yansıtmış. Bu güzellikleri gördüğümüzde umutlanıyoruz. Çünkü burada karamsar bir tablo yok. Çoğu hayata bağlanmayı, hayattan kopmamayı yansıtıyor." 

Daha sonra, Vali Yardımcısı Günay, Cumhuriyet Savcısı Ergin, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve davetliler sergiyi gezdi.

Bu çalışmayla, hükümlü ve tutukluların topluma yeniden kazandırılması, tahliyelerinin ardından sosyal hayata adapte olabilmeleri ve kendileri için iş fırsatları oluşturabilmeleri amaçlanıyor.