Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, yaptığı yazılı açıklamada Hz. Mevlâna’nın ailesinin Anadolu’ya gelişlerinde ilk olarak Karaman’a yerleştiklerini ve uzun süre Karaman’da yaşadığını söyledi.
Akkteke Camisi olarak da bilinen Mader-i Mevlâna Camisi’nde Hz. Mevlâna’nın annesi, çocuğu, ağabeyi ve bir çok akrabasının sandukaları olduğunu ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:
“Karaman olarak Hz. Mevlâna’yı çok önemsiyoruz. Bunun için belediye olarak 2 senedir Mayıs ayında, Hz. Mevlâna’nın Karaman’dan Konya’ya göçünü canlandırarak kamuoyunun dikkatini Karaman’a çekmeyi başardık. Ayrıca 3 yıldır Hz. Mevlâna’nın Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinliklerini, Belediyemizin düzenlediği bir programla Karaman’dan başlatıyoruz. Bu seneki 738. Vuslat Yıl Dönümü, 6 Aralık 2011 Salı günü saat 19.30’da, Piri Reis Kültür Merkezi’nde yapılacak olan programla yine Karaman’dan başlayacak. Etkinliklere Hz. Mevlâna’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Nuri Şimşekler ve Uluslararası Mevlâna Vakfı Sema Heyeti katılacak. Programda Hz. Mevlâna’nın anlatılacağı bir sunum ve Sema gösterisi yapılacak. Etkinliklere tüm halkımız davetlidir.”