Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi, tarafından düzenlenen söyleşi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İçdaş Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale 2015 – 100’ncü Yıl Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş’un da katıldığı söyleşiye öğrenci ve vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Ortaylı, söyleşide 1’nci Dünya Savaşı ve Çanakkale’yi anlattı. Bu savaşın Türkiye’nin çok aktif olarak katıldığı bir kaos olduğunu kaydeden Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Savaşçı bir millet olmamıza rağmen, tarihte hiç bu kadar geniş bir seferberlik ve asker sayısıyla yüklü bir ordu çıkarmamıştık. Türkler hiçbir zaman tarihlerinde 1 milyonu aşkın asker toplamadılar. Bu 1’nci cihan savaşının bir gerçeğidir; kalabalık sayıda ordular meydana getirmek. Zaten 20’nci yüzyılı bir kaosa çeviren de budur. Bu ordular her yerde büyük kayıplar verdiler. 1915’te Türkiye Çanakkale’de sadece o zamanki vatanını ve başkentini değil, bugünkü Türkiye’yi yani gelecek Türkiye’nin namusunu kurtarmıştır. Bu çok önemlidir" dedi.

Prof. Dr. Ortaylı, söyleşinin ardından sevenleriyle bol bol fotoğraf çektirdi.