İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof Dr. Halit Çalış’ın “Düşünceler ve Kavramlar” dizi konferansları Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Karaman Şubesinin Yeni yerinde Hatuniye Medresesinde Devam ediyor. Prof. Dr. Halit Çalış, “Düşünceler ve Kavramlar” başlıklı konferansta “Küfür ve Şirk” konularını ele aldı.

Küfür kavramının anlaşılabilmesi için öncelikle iman kavramının anlaşılması gerektiğini söyleyen Çalış, “Çünkü bu iki kavram arasında zıtlık ilişkisi var. İman, Allah’tan alıp din adına tebliğ ettiği hususlarda peygamberleri tasdik etmek ve onlara inanmak anlamına geliyor. İman kalbin amellerindendir ve özünü tasdik oluşturur. Küfür ise bunun tam tersidir. Küfrün temel özelliği ise yalanlamaktır. Dolayısıyla yalanlamakla kafir olunur. Yani küfre düşülür, doğrulamakla da mümin olunur. Hadislerde iman ve küfrün bir arada bulunamayacağı belirtiyor. Yani küfre düşen kişi, küfür esnasında imanlı değildir” dedi.

Peygamber Efendimiz’in (sav) bir hadisinden bahseden Çalış, “İman ile küfür arasında ayırt edici özellik namazdır. Namazı terk eden kafir olur. Aynı hadis şirk içinde geçer. İman ile şirk arasındaki ayırt edici özellik namazdır. Namazı terk eden şirke düşer. İmanda tevhit, şirkte ortaklık vardır” şeklinde konuştu.
Necati ERMİŞ