İZMİR (AA) - İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), "Madama Butterfly" operası ve "Çocuklar için Öylesine Bir Dinleti" müzikalini sahneleyecek.

İZDOB'un geçen sezon sahnelemeye başladığı "Madama Butterfly"da, 19. yüzyıl sonlarında Japonya'nın Nagazaki kentinde bir Amerikan subayı ile Japon kızının aşkı anlatılıyor.

Librettosu Giuseppe Giacosa ve Luigi Illica tarafından hazırlanan, şef Tulio Gagliardo yönetiminde, Aytaç Manizade rejisinde, Slavil Zdradkov Dimitrov'un koro şefliğinde sahnelenecek operanın dekor ve kostüm tasarımları İsmail Dede'ye, ışık tasarımı ise Oktay Kanca'ya ait.

Eserde solo rolleri, Birgül Su Ariç, Burçin Çilingir Savigne, Sevinç Demirağ, Derya Kırcalı Gürlük, Lorenzo Mok Arranz, Oğuz Çimen, Serkan Taylan, Murat Duyan, İnanç Makinel, Cengiz Sayın, Gökhan Varkan, Anna Chubuchenko, Ezgi Karakaya, Gülfem Kıstır, Murat Direk, Tankut Eşber, Alparslan Mater, Hasan Taş, Ayça Altar, Zafer Rengin Baykal, Nejad Beğde ve Cihan Özmen üstleniyor.

Üç perdelik opera, yarın ve cumartesi Elhamra Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

"Opera aryaları ile çocuklara operayı sevdirme" düşüncesinden yola çıkılarak tasarlanan "Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti", salı günü aynı yerde izlenebilir.

Piyanistler Nilay Genç Çebi ve Ilgın Kalın'ın dönüşümlü olarak görev aldığı müzikalde, Onur Amaç, Murat Duyan, Özlem Ateş Aksungur, Melisa Yenal, Zafer Rengin Baykal, Başak Karataş, Murat Direk, Tankut Eşber, Bekir Baytekin, Barış Yener, Nejat Şengün ve Esra Bengütaş rol alıyor. Müzikalin dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri Aydan Çınar, ışık tasarımı ise Oktay Kanca tarafından hazırlandı.

-İzmir Devlet Tiyatrosu

İzmir Devlet Tiyatrosu, "Kibarlık Budalası" ve "Neşeli Kampçılar" oyunlarıyla izleyiciyle buluşacak.

Dekor tasarımı Suar Şeylan'a, giysi tasarımı Günnur Orhon'a, ışık tasarımı Mehmet Alacı'ya, müzikleri Cumhur Bakışkan'a ait, Moliere'in yazdığı, Bozkurt Kuruç'un yönettiği "Kibarlık Budalası"nda, 17. yüzyıl Fransa'sında sınıf atlayarak asil olabilmeye çalışan orta sınıfa mensup Mösyö Jourdain’in, bu yoldaki gülünç tutumları üzerinden insanların üst sınıfa yükselme çabası hicvediliyor.

Salı ve çarşamba sahnelenecek oyunda, Sadık Yağcı, Hande Gürlerdi, Lara Ecem Okudan, Özkan Gezgin, Sibel Ağalday, Arif Yavuz, Sevda Çiçek, Devrim Akkaya, Mustafa Çolak, Ozan Yıldırım, Nevzat Hakan Dönmez, Serdar Kamalıoğlu, Ali Ulvi Hünkar, Önder Alkım, Fuat Şarbalkan, Yasemin Toprak, Bengi Ebru Atakan, Gerçek Öner, Pınar Uyanık, Çiğdem Kamir, Elif Göksüner Ülgen, Serdar Aktay, Okan Koç ve Hüseyin Aytuğ Çelik rol alıyor.

Oyun, bugün, cuma, cumartesi ve salı günü Konak Sahnesi'nde izlenebilir.

Çocuk oyunu "Neşeli Kampçılar" ise pazar sahnelenecek.

Evin Kayran ve Nesrin Sütçü'nün yazdığı, Ümit Dikmen'in yönettiği oyunda, Ender Şeviker, Mina Yorulmaz, Derya Kara, Burak Özbaykuş, Muhittin Şimşek, Soner Akçay, Direncan Mansuroğlu, İsmail Başışık ve Atacan Öztekin rol alıyor.

Oyunun konusu şöyle:

"Büyükbaba Neri, torunu ve onun arkadaşına, yaz kampı için söz vermiştir. Onları çok güzel orman kampına götürerek bu sözünü yerine getirir. Aynı kampa avcı olan Kuta ve Pata da gelir. Kampın beklenmeyen misafiri de vardır. İnsanların kötü davranışlarından dolayı yeryüzüne inen, ışığını kaybetmiş bir yıldız. Neri, Zizi ve Poko, yıldızın tekrar ışığına kavuşması için çabalar ve yıldız, pırıl pırıl parlayarak gökyüzüne döner."

-İZDSO

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), yarın Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) yılbaşı konseri verecek.

Yoshinao Osawa şefliğinde, kemancı Akiko Tanaka solistliğindeki orkestra, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin "Keman Konçertosu Re Majör Op.35" ve "Fındıkkıran Bale Süiti" ile Johann Strauss'un "Yarasa Üvertürü" ve "Radetzky Marşı" eserlerini seslendirecek.

-Diğer etkinlikler

Elif Çağlar Quartet, İzmir Sanat'ta, Julia Krepak ve Yelana Şekalyova "Piyano ve Viyolonsel Resitali"yle AASSM'de bu akşam sahne alacak.

Çocuk oyunları "Alaycı Burli" cumartesi, "Sıkı Dostlar" pazar günü İzmir Sanat'ta izlenebilir.

Yavuz Karabulut yönetiminde, Okan Uslu solistliğinde Türk Sanat Müziği Korosu, pazartesi İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yeni yıl konseri verecek.

Aynı gün Olten Quartet AASSM'de, Günay Tuzyaka İzmir Sanat'ta sahne alacak.

-Sergiler

Pınar Kara ve Filiz Adıgüzel Toprak'ın tezhip ve minyatür sergisi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde, "Kule B" adlı karma resim sergisi İzmir Sanat'ta, fotoğraf sergisi "Kıbrıs Türk Soykırımı ve Kod Adı - Toros" AASSM'de, Ferihan Hasan Panayır'ın "Huzur Mavisi" adlı resim sergisi tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde ay sonuna kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.