KAHRAMANMARAŞ (AA) - Pazarcık ilçesinde, Roma döneminde zengin ve asilzadelerin kaya mezarları için yapıldığı belirtilen "40 mağaralar", koruma altına alınıp ülke turizmine kazındırılacak.

Yukarı Pazarcık bölgesindeki mağaralarda, yaklaşık 10 metre derinlikteki su sarnıcı ve kaya mezarlar bulunuyor. Roma döneminde zengin, soylu ve rütbeli askerler için kayaların içi oyularak yapılan mezarlar, farklı bölümlerden oluşuyor. 

Araştırmalarda, mağaraların yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait olduğu belirtiliyor. Eşine az rastlanır mezarların yaklaşık 4-5 metrekare kullanım alanı bulunuyor. Duvarlarında oyulmuş raf ve üçgen prizma şeklinde mum veya çıra koyacak küçük oyukların bulunduğu mezarlar, Roma dönemi asilzadelerinin yaşam şekillerine ilişkin ipuçları veriyor.

Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ'ın başlattığı çalışmayla, "40 mağaralar" ile nilüfer çiçeklerinin bulunduğu Bağlama Gölü, turizme kazandırılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri, bölgede incelemelerde bulundu. Ekipler, söz konusu yerlerin restore edilmesi, koruma ve bakımlarının yapılması için rapor tutarak bakanlığa sunacak.

Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, AA muhabirine, amaçlarının Pazarcık'ı tarihiyle, doğasıyla, iklimiyle turizme kazandırarak cazibe merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.

İlçenin tarihi geçmişinden örnekler veren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Biz buralarda daha önce kimler yaşamış, nereden gelmişler bunu düzgünce araştırıp ülkemiz turizmine kazandırmak istiyoruz. Çanakkale Müzesi, Nemrut nasılsa öyle düzenli bir iş yapmak istedik. Söz konusu yerlerin eski döneme ait yerleşim alanı olduğu kesin. Biz istedik ki arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri buraların ne olduğuna dair tabloyu ortaya çıkarsınlar ve çalışmalarımızı bu yönde yapalım."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden arkeolog Hamza Çalışkan ise incelemelerde birçok tarihi eserin vatandaşlar tarafından tahrip edildiğini gördüklerini söyledi.

Mağaraların geçmişten geleceğe önemli izler aktaracağını ifade eden Çalışkan, tahribatın giderilebilecek durumda olduğunu, yapılan çalışmalar neticesinde turizme kazandırılabileceğini belirtti.