NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da, bölge halkının kültür ve geleneklerinin cansız mankenlerle anlatıldığı Kültür Müzesi'ne yabancı ve yerli tursitler yoğun ilgi gösteriyor.

Ortahisar Beldesi'ndeki müzenin kurucu ortağı ve yöneticisi Serkan Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge halkının yaşam koşullarıyla ilgili merak edilenlerin cansız mankenler kullanılarak, tasarlanan odalarda ziyaretçilere anlatıldığını söyledi.

Alçıdan imal edilerek müzede kullanılan mankenlerin yüz hatlarının bölge halkının yapısına uygun tasarlandığını belirten Başer, 12 odadan oluşan etnografik müzenin her odasında birbirinden farklı konuların yöresel kıyafetli mankenler aracılığıyla ziyaretçilere aktarıldığını ifade etti.

Başer, Kapadokya'nın ilk özel ünvanına sahip bir müzesi olduklarına işaret ederek, "Bölgedeki yaşantıyı ziyaretçilere birebir anlattığımız bir mekan. Özellikle 1950'li yıllarda bölge halkının yaşam tarzlarını Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistler için hazırladığımız temalarla anlatıyoruz" dedi.

Müze aracılığıyla bölge halkının evlilik törenlerinde uyguladıkları örf ve adetleri, gelin odası, kız isteme sahnesi, halı ve kilim dokumacılığı, tarım hayatı gibi kültürel geçmişin yansıtıldığını dile getiren Başer, müzeyi yılda ortalama 70 bin turistin ziyaret ettiğini belirtti.

- "Müzede tarihle teknolojiyi birleştireceğiz"

Müzeye teknolojiden faydalanılarak yenilikler katmayı hedeflediklerini aktaran Başer, müzeyi ziyarete gelenlerin tablet bilgisayarlara yüklenecek uygulamayla girdikleri odaların hikayelerini dinleyebileceklerini söyledi.

Başer, şöyle konuştu:

"Kapadokya turizmine önemli katkılar sağlayan bu müzede bölge halkının alışkanlıkları, meslekleri ve yaşamlarını yerli ve yabancı turistlerle paylaşıyoruz. Odalarda farklı konuları işliyoruz, kaya oyma evlerin, halı dokumanın nasıl yapıldığını, diğer odalarda kına gecesinin nasıl olduğunu yöresel kıyafetler ve eşyalarla anlatıyoruz. 2004 yılında oluşturulan müzenin kurucuları olarak, her yıl bir araya geliyoruz ve buraya yenilikler katabilmek için istişarelerde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte müzede teknolojik ekipmanlar kullanarak, tablet bilgisayarlardan ziyaret edilen odada anlatılan figürler ve kültürle ilgili farklı dillerde bilgiler aktarılacak. Bir bakıma müzede tarihle teknolojiyi birleştireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle hizmete sunduğumuz müzenin bakım ve üretim maliyetleri nedeniyle girişte kişi başı 5 lira ücret alınıyor."