11 Aralık 2011 günü Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Vali KAHRAMAN’ın yanı sıra kızları Rabia Betül KAHRAMAN, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hulusi ÖZTÜRK, İl Müftüsü Nuri DEĞİRMENCİ, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kasım AYDOĞDU, Özel Kalem Müdürü Murat ZAFER, İl Mahalli İdareler Müdürü Abdullah ŞAHİNER davetliler ve basın mensupları katıldı. 
İl Kültür Müdürü Cengiz ORTA’nın konuşmasıyla başlayan konferansta konuşan Vali KAHRAMAN “İlimizin Misafirperverliğine ve Kültür Geçmişine” vurgu yaptığı konuşmasında ” Sözlerimin başında böylesine anlamlı bir programda, sevgiyi, hoşgörüyü ve hakikati kendine dert edinen gönül dostlarıyla birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum.  Karaman “kapımız açıktır girene, lokmamız helâldir yiyene” diyen gönlü zengin insanların yurdudur ve Hz. Mevlânayı da, Hz. Yunus’u da, Siyahser Sultan’ı da aynı anlayışla bağrına basmış ve misafir etmiş kadim bir şehirdir.  Hz. Yunus, Siyahser Sultan, Hz. Mevlâna’nın annesi Mümine Hatun gibi gönül dostlarının ruhlarını dinlendirdiği bu topraklarda yaşamak, bizler için elbette ki büyük bir bahtiyarlık…  Bu, her şehre nasip olmayan kutlu bir mirastır ve bizler bugün bu mirasın şuurunda ve idrakinde olduğumuz için buradayız. 
Ahî "gönül neyindeki feryâdın sırrını ancak sînesi delik olanlar, acı çekenler anlar" anlar diyor…  Bize düşen Hz. Mevlâna gibi, Hz. Yunus gibi gönül erlerinin dillendirdiği hakikati her daim yaşama gayretinde olmaktır ve inanıyorum ki bu kadim şehir, dün olduğu gibi gelecekte de yalnız sevginin ve hoşgörünün yurdu olmanın gayretinde olacaktır…  Çünkü bu kadim şehrin insanı, gönül erlerinden aldığı feyz ile hakikat yolunun yolcusu olmayı kendisi için büyük bir bahtiyarlık kabul ederek,  sevginin ve hoşgörünün izini sürmeye devam ediyor.  Bu konferansın hakikati idrak noktasında bizlere yeni ufuklar açmasını temenni ediyor, hepinizi saygı ile sevgi ile selamlıyorum “ dedi.
Konferansta konuşan Doç. Dr. Süleyman Ergüner, Karaman'da "Mevlana Gümüş, Mevlana Etli Ekmek, Mevlana Kebap" gibi isimlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Ergüner, dedesi Süleyman Ergüner'in neyzen olduktan sonra ilk olarak Karaman'a geldiğini söyleyerek, Karaman Mevlevihanesi'nde(Aktekke Camisi) görev yaptığını ifade etti. Mevlana'nın eserlerinin dünyaya yayıldığını belirten Ergüner "Fransa'dan, Amerika'dan Mevlana için gelen insanlar var. Bunların hepsi Mevlana'nın aşkı ile yanıp kilometrelerce yol gelip Mevlana'nın sevgi seline katılıyorlar" dedi.
Ergüner, Karaman'a geldiğinde çarşı ve dükkânlarda "Mevlana Gümüş, Mevlana Etliekmek, Mevlana Kebap" gibi isimleri gördüğünde üzüldüğünü ifade ederek: "Bu kadar önemli bir zatın isimlerini böyle kullanmamız gerçekten beni üzüyor. Hiç sen bir kebap ismine Mevlana ismini koyabilir misin? Karaman Valisi Süleyman Kahraman'dan rica ediyorum gerekirse esnaflarımızla görüşüp bu konuyu halletmeliler" dedi.
Ergüner tarafından kısa bir ney dinletisinden sonra Vali KAHRAMAN tarafından konuşmacı Doç. Dr. Süleyman Ergüner’e hediye verdi. Konferans hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.