KARAMAN (AA) - Karaman Ovası'nda bulunan ören yerlerindeki dini ve askeri yapılarıyla dikkati çeken Karadağ'da yılın ilk kazı çalışmaları başladı.

Karaman kent merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan Değle ören yerindeki geçen yıl başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. Bugüne kadar 3 kilisenin gün yüzüne çıkarıldığı bölgede, bu yıl Kasım ayı sonuna kadar 3 kilisenin daha ziyarete açılması hedefleniyor.

Karadağ olarak bilinen bölgede bu yılki kazı çalışmaları Vali Murat Koca'nın kazmayı vurmasıyla başladı.

Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ören yerinin milattan sonra 4. ve 9. yüzyılda Hristiyanlar için bir piskoposluk merkezi olarak aktif şekilde kullanıldığını söyledi.

Müslümanların bölgeyi fethetmesiyle ören yerindeki kiliselerin terk edildiğini dile getiren Yıldız, "Bölge metropolit bir bölge olarak da kullanılıyordu. Burada yerleşik bir halk yok, sadece din görevlileri ve din hizmetkarları yaşamaktaydı" dedi.

- Bölgede 30'a yakın kilise bulunuyor

Yıldız, çalışmalar kapsamında 3 kilisenin günyüzüne çıkarıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bölgede toplamda 30'a yakın kilisemiz, 2 piskoposluk sarayımız, antik dönem mezarlıkları bulunmaktadır. Çalışmalar kapsamında 3 kilise ile piskoposluk sarayının eklenti bölümünü gün yüzüne çıkardık. 2015 yılı kazı çalışmalarını başlattık. 30 Kasım'a kadar çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışma ile 3 kilise, anıt mezar, antik döneme ait mezarlık kısmını gün yüzüne çıkartacağız. 2016 yılında da kazı çalışmaları devam edecek. Bölge inanç turizmi açısından Karaman turizmine kazandırılacak."

Yıldız, alanın çok geniş bir coğrafi yapıya sahip olduğunu, tam anlamıyla ortaya çıkarılmasının onlarca yılı bulabileceğini bildirdi.