Hollanda’da yerleşik hemşehrilerimizin kurduğu Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF), Karamanlıların bu ülkeye gelişlerinin 50.yılı münasebetiyle hatıra olarak ‘Göçmen İşçi Anıtı’ dikiyor.

Anıt projesiyle ilgili olarak Hollanda Karamanlılar Federasyonu yönetimi dün Rotterdam Meram Zuid Restoran’da toplantı düzenledi.

Hollanda’daki Karamanlı işadamları, köy dernekleri ve bazı sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda HOKAF Başkanı Mehmet Kabakyer ve Anıt projesinin sorumlusu Zeki Baran katılımcılara bilgi verdi.

Anıt projesinin sorumlusu Zeki Baran, “2014 yılı başında heykeltıraş atölyesi Artihove ile anlaşma sağlandı. 25-35 yaşlarında, takım elbiseli, kasketli, elinde tahta valiz olan Karamanlı bir erkeği konu alan anıt, tamamlandı. Boyu 2 metre, bronz ve 200 kilo olan anıt, 20 bin 500 Avroya mal oldu. Anıtın, Kurban bayramı sonrası Karaman Tren Garı yanına dikilmesi planlanıyor.” dedi.

ATANI ANIMSA TORUNUNA ANIMSAT

HOKAF Başkanı Kabakyer ise, “Karaman Valiliği ve Belediyesi, HOKAF, Hollanda'daki Karamanlı köy dernekleri ve iş adamları anıt projesine destek veriyor. Anıtın maliyeti 20.500 Avro, bunun 7 bin Avro ödendi kalan 13 bin 500 Avro ise bir hafta içerisinde ödenmesi gerekiyor. Karamanlı işadamları ve STK’ların anıtın kalan borcunun ödenmesi noktasında katkı sağlamalarını bekliyoruz”  diye belirtti.

GÖÇÜN ÜZERİNDEN 50 YIL GEÇTİ

“Malumunuz Avrupa’ya Karamanlıların göçünün 50’nci yılındayız” diyen Kabakyer, “ Bu anlamda ilk Avrupa’ya gelen atalarımızı anımsama adına tasarladığımız anıt, Karamanımıza yakışır, uzman bir kurum tarafından hazırlandı ve Avrupalı Karamanlılar olarak hediye edeceğiz. Yarın Karaman'a gelen konuklar ve torunlarımız da bu ahde vefa anıtını görünce inanıyoruz ki geçmişi anımsayacaklar, öğrenecekler” şeklinde konuştu.

Kabakyer, bu tarz çalışmalar için yeni hazırlıkların yapıldığını ifade ederek, yapılacak olan çalışmaları iş adamlarının ve derneklerin desteğiyle gerçekleştireceğini söyledi.

HOKAF tarafından bu hafta içinde, anıt ile ilgili olarak daha detaylı bilgiler vermek üzere Amsterdam ve Utrecht kentinde bulunan Karamanlı vatandaşları bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.